Ubojstvom zapovjednika HVO-a Travnik Ivice Stojaka, započeo je bošnjačko-hrvatski rat u Srednjoj Bosni.

Dana 20. listopada 1992., mučki je ubijen zapovjednik HVO Travnik, Ivica Stojak, zapovjednik HVO-a Travnik. Ubijen je u vozilu HVO-a dok su još trajale borbe za obranu Jajca od srpskog agresora..

Iako je netrpeljivost između Bošnjaka i Hrvata trajala mjesecima prije pri čemu je dolazilo do pojedinačnih provokacija (pa i zločina), likvidacija Stojaka označila je početak izravnog sukoba među ovim narodima. Ovim ubojstvom je poslana poruka da neki ne žele izbjeći scenarij rata, koji je u tom trenutku prijetio da se dogodi između Hrvata i Muslimana.

Ubojstva se dogodilo na nadzornoj točki koju su na istočnom izlazu iz Travnika držali pripadnici ABiH, postrojbe Sedme muslimanske brigade. Zapovjednik nadzorne točke bio je Stojakov dobar poznanik, Travničanin. Ubojstvo je izvršeno mučki, rafalnom pucnjavom kroz zadnje vjetrobransko staklo automobila u kojemu je bio Stojak i njegov pratitelj, načelnik stožera brigade Zvonko Gašo, koji je tom prilikom teško ranjen. Po iskazu svjedoka, automobil je zaustavio pripadnik postrojbe ABiH, pripadnik Sedme muslimanske brigade koji je bio i egzekutor.

Tragičnoga dana Stojak je krenuo u Novi Travnik kako bi svojim autoritetom i dobrim odnosima s bošnjačkim i hrvatskim zapovjednicima zaustavio žestoki sukob ove dvije vojne formacije u tom gradu, a koji je prijetio i ozbiljnom eskalacijom. Za mučko ubojstvo Ivice Stojaka kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Hrvatim Travnika nitko nije odgovarao, piše centralna.ba.


Autor: CroExpress Datum objave: 21.10.2023.