Dragi ljudi, “Od srca za Stjepana” naziv je humanitarne akcije u kojoj se prikupljaju sredstva za rehabilitaciju teško i višestruko oboljelog šestogodišnjeg Stjepana Budimira iz Rovinja.

Stjepan ima jedanaest medicinskih dijagnoza: izostanak očekivanog normalnog fiziološkog razvoja (R62.0), tetrapareza (G82), osteoporoza, mišićna hipotonija, hiperlaktatemija u ops, sumnja na metaboličku bolest-poremećaj stvaranja energije u mitohondrijima, stanje nakon atrezije jejunuma, hipospadija, sideropenična anemija, zaostajanje u neuromotornom razvoju, specifični poremećaj razvoja govora i jezika, sumnja na cerebralne napade. 

Stjepan je rođen u 37. tjednu trudnoće, a tijekom poroda ostao je bez kisika pa je reanimiran. Usprkos teškim dijagnozama, uspio je prohodati u četvrtoj godini života.

Namjera je prikupiti sredstva radi nastavka Stjepanove rehabilitacije. Konkretno, prikupljenim novcem pokrit će se logopedska i defektološka terapija, belgijska tomatis metoda, neurorehabilitacija, fizikalna terapija, osobni treninzi te ostale izdaci godišnje rehabilitacije.

U ovu je svrhu 29. prosinca 2023. godine ishođeno Rješenje o provođenju humanitarne akcije Istarske županije, odnosno Županijskog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

Akcija je pokrenuta 30. prosinca, a traje sve do 28. ožujka ove godine. Potrebno je 54.400 eura, a dosad je prikupljeno 34.351,58 €. eura. Naime, dosad je proveden niz sportsko-kulturnih događanja radi prikupljanja novca, pa je tako Sportska zajednica Grada Rovinja organizirala sportsku manifestaciju Božićni đir. Zimski malonogometni turnir priredio je NK Rovinj, a prihodi s manifestacije “Nasmiješena lica riječkog karnevala” ove godine su namijenjeni malom Stjepanu.

U svrhu humanitarne akciji izrađen je promotivni video koji prikazuje Stjepanov napredak.

Osnovana je FB grupa “Od srca za Stjepana” u kojoj je mogu pratiti sve Stjepanove aktivnosti, kao i tok humanitarne akcije s obzirom na to da se koncem svakog dana objavljuju inicijali uplatitelja i prikupljeni iznosi. (M. V. I.)

Donacije se primaju na račun otvoren u Raiffeisen banci: 

“Od srca za Stjepana”
Organizator: Nela Medakov Blagić
Raiffeisenbank Austria d.d.
HR4524840083121740063
SWIFT:RZBHHR2X


Autor: Nela Medakov Blagić, Rovinj Datum objave: 24.02.2024.