Kada netko poput Petra Bašića iz Južnoafričke Republike, Antona Kikaša iz Kanade ili Petra Hategana iz Rumunjske „potegne“ do Rešetara u Brodsko-posavskoj županiji, samo zato da bi sudjelovao na jednodnevnom događaju, mora da se radi o nečemu posebnome, možda i o fenomenu, društvenom, kulturnom, pa i političkom, kako je rekao književnik, književni kritičar, prevoditelj, povjesničar i diplomat Đuro Vidmarović.

Da ovi pridjevi nisu pretjerani pokazao je i jubilarni, 25. Rešetarački susret hrvatskih pjesnika iz zemlje i inozemstva koji je održan 24. rujna, i ove godine u organizaciji Književno likovnoga društva Rešetari, uz potporu suorganizatora, Hrvatske matice iseljenika i Općine Rešetari i glavnoga pokrovitelja, Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U dvadesetpet godina kontinuiranoga postojanja ova je jedinstvena manifestacija okupila više od 730 pjesnika iz četrdesetak zemalja, dokud seže hrvatski kulturni prostor, odnosno gdje se govori hrvatski jezik, a u upravo promoviranom antologijskom zborniku Rešetaračkih susreta „Mreža od stihova“, objavljeni su stihovi 201 pjesnika iz 37 zemalja. Uz antologijski, promoviran je i ovogodišnji, 25. Zbornik pjesama „Prostor riječi“ u koji su uvrštene pjesme 108 autora, te 15. Zbornik mladih pjesnika „Djetinjstvo zvuči kao …“, sve u nakladi Književno likovnoga društva „Rešetari“.

U prvome dijelu sadržajnoga cjelodnevnog programa Susreta sudjelovali su učenici osnovnih škola, njih stotinjak, iz rumunjskoga mjesta Lupak, iz Sesvetske Sopnice i škole domaćina iz Rešetara koji su i čitali svoje stihove, a potom je održan okrugli stol na temu doprinosa ove manifestacije očuvanju hrvatskoga jezika, odnosno hrvatske riječi i u iseljeništvu.

Zahvala Ivanu de Villi

Među ostalima, govorili su i već spomenuti Đuro Vidmarović, donator Susreta, i sam pjesnik, Anton Kikaš iz Kanade, načelnica Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan RH u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH Dubravka Severinski, Željko Rupić iz Hrvatske matice iseljenika, Robert Hajszan, urednik Panonskoga kataloga iz Gradišća, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj i član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH Petar Hategan, predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu Damir Murković, načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga i Tihomir Batalo, ravnatelj škole u Rešetarima koja je opet bila domaćin skupu. U svojim obraćanjima svi su imali jednu konstantu – riječi priznanja i zahvalnosti za iznimni entuzijazam spiritus movensa Rešetaračkih susreta, već četrdeset godina predsjednika Književno likovnoga društva „Rešetari“ Ivana De Ville.

U glavnome dijelu programa, Susretu pjesnika, koje je službeno otvorila Dubravka Severinski, a vodila pjesnikinja Lidija Puđak, svoje je pjesme, uvrštene u ovogodišnji zbornik čitalo tridesetak pjesnika, a i taj je dio, kao i okrugli stol, mogao biti praćen putem izravnog video prijenosa preko Facebooka u svim krajevima svijeta. Svoju je pjesmu putem telefonske veze iz Skopja skupu pročitala etablirana hrvatska pjesnikinja Ljerka Toth Naumova koja je prve pjesničke korake napravila upravo u Rešetarima.

O značenju i ugledu pjesničkih druženja u Rešetarima govore i dvije zanimljivosti koje je iznio Ivan De Villa zaključujući Susret. Naime, o Književno likovnom društvu i susretima u Rešetarima napisan je na sveučilištu i diplomski rad, a i jedan doktorat, u jednom svom dijelu, govori o nesvakidašnjem amaterizmu i entuzijazmu u malom slavonskom mjestu.


Autor: CroExpress/Hrvatska matica iseljenika Datum objave: 28.09.2022.