Dani glagoljice u Boki Kotorskoj počeli su radionicom za djecu i otvorenjem izložbe te zaokruženi predavanjima i uprizorenjem glagoljskih pisama.

Organizatori: Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, Udruga glagoljaša Zadar, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Zadru i Mala škola glagoljice OŠ Sveti Filip i Jakov zadovoljni su odazivom i interesom za glagoljašku baštinu, koja je važan simbol hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Dani glagoljice u Boki Kotorskoj počeli su 10. svibnja u Tivtu  radionicom za djecu u OŠ Drago Milović. Nakon radionice, u Domu kulture ,,Josip Marković“ u Donjoj Lastvi otvorena je izložba „Glagoljica u Boki kotorskoj“ autora dr. sc. Grozdane Franov Živković, prof. dr. sc. Ivice Vigata i Danijele Deković, prof.

Na početku večeri nazočne je pozdravio Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a, koji je izrazio zahvalnost gostima na dolasku i svima koji su pridonijeli realizaciji ovog važnog projekta.

Profesorica Ana Vuksanović, tajnica HNV -a predstavila je autore izložbe istaknuvši znanstveni rad Franov Živković koji obuhvaća istraživanje i izučavanje glagoljičke baštinu zadarskoga područja. 

Hrvatsko povijesno pismo – glagoljica, jedan je od simbola nacionalnog i kulturnog identiteta te prepoznatljivosti u svijetu. Posebnost hrvatske glagoljice leži u tisućljetnom kontinuitetu, jer je jedino na hrvatskom području glagoljica opstala od svojih početaka ( druga polovica 9.st.) do danas.

Ovdje je nastao i poseban prepoznatljiv oblik glagoljskog pisma, uglata glagoljica, a od kraja 14.st. javlja se i kurzivno glagoljsko pismo, kojim su pisani brojni hrvatski spisi, zapisi, zbornici tekstova i drugi spomenici.

Na području Boke kotorske pronađeni su glagoljski spomenici pisani i ustavnom i kurzivnom glagoljicom, a brojni podaci pronađeni u arhivskim dokumentima također pokazuju da se na ovom području intenzivno glagoljalo još od najranijeg razdoblja, rekla je Franov Živković te najavila daljnja istraživanja arhiva na području Boke koja će donijeti i nova saznanja o glagoljaštvu ovoga područja.

Nazočne su pozdravili prof. dr. sc. Ivica Vigato i prof. Danijela Deković, koji su  ukratko predstavili istraživanja vezana za glagoljašku baštinu u Bodi, specifičnosti određenih krajeva i njihovih povezanosti.

Izložbi su nazočili i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, kao i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović.

Program „Dani glagoljice u Boki kotorskoj“ nastavljen je u subotu u Samostanu sv. Nikole na Prčanju gdje je prije predavanja nazočne pozdravio don Željko Pasković, javlja Radio DUX.

Predavanja o glagoljici u Boki kotorskoj održali su dr. sc. Grozdana Franov Živković, prof. dr. sc. Ivica Vigato, prof. dr. sc. Ante Uglešić, dr. sc. Ana Jordan Knežević.

Nakon predavanja uslijedilo je uprizorenje glagoljskih pisama: Pisane riči našim slovima ne govorite nikomu – biskupi glagoljaši porijeklom iz Boke kotorske: Vicko Zmajević, Antun Tripković i Nikola Modruški Kotoranin“, Teatar Kuntrata – Sv. Filip i Jakov.

Među nazočnima bili su i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, don Robert Tonsati, Marija Mihaliček, predsjednica Matice hrvatske – Ogranak u Boki kotorskoj.

Pokrovitelj manifestacije bila je  Zadarska županija, a Dani glagoljice u Boki Kotorskoj održali su se i  uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, prenosi Glas Hrvatske.


Autor: CroExpress Datum objave: 16.05.2024.