Predsjednik Republike reagirao je na Facebooku na Plenkovićev komentar njegova prijedloga da se VRO “Oluja” obilježava i u drugim gradovima, ne samo Kninu.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u četvrtak je premijera Andreja Plenkovića nazvao promotorom prava na laž koji je sada sebe svrstao “i među autentične tumače bitaka iz Domovinskog rata” te se proglasio “skoro pa ratnim zapovjednikom”.

Predsjednik Republike napisao je to u objavi na Facebooku, reagirajući na Plenkovićev komentar njegova prijedloga da se VRO “Oluja” obilježava i u drugim gradovima, ne samo Kninu.

“Masovni komunikator Plenković, promotor prava na laž još od svojih maturantskih dana, svrstava sada sebe i među autentične tumače bitaka iz Domovinskog rata. Pa omalovažava prijedlog da se ‘Oluja’ obilježava i u drugim gradovima u kojima su se vodile junačke bitke u Domovinskom ratu, a ne samo u Kninu, proglašavajući sebe – riječima ‘mnogi od nas drukčije gledaju na Knin’ – skoro pa ratnim zapovjednikom”, napisao je Milanović.

Predsjednik Republike dodaje da su mu inicijativu da se “Oluja” slavi “i tamo gdje su poginule stotine hrvatskih branitelja, kod Petrinje i Gline recimo, predložili ratni generali i zapovjednici koji su vodili oslobađajuće bitke”.

“Valjda je važnije slušati njih nego onoga koji se na kninsku Tvrđavu, politički dobro sračunato, prvi put uspeo 2016. kada se uspio čak i junački skljokati”, ustvrdio je Milanović u objavi.

Ističe i da se godinama nakon “Oluje”, osim prve godišnjice 1996., u Kninu slavilo nije – “pobjedu nisu tamo obilježavali ni predsjednik Tuđman ni sami ratni zapovjednici, što nimalo ne umanjuje važnost Knina u Domovinskom ratu”.

“Ako Plenković zna tko je organizirano tih godina dolazio u Knin, neka mi kaže. Ali ne pamtim, a vjerujem ni itko drugi, da se Herojski zec u znak prosvjeda tamo lancima omotao u kolovozu 1997. Jer, nema na svijetu tog sredstva masovne komunikacije kojim bi se on mogao ugurati među one kojima danas tepa ‘mnogi od nas'”, napisao je Milanović u objavi.

Plenković je u intervju na RTL televiziji o Milanovićevom prijedlogu, među inim, rekao kako ne zna za to, ali mu je “posebno indikativna ponovna primjena dvostrukih kriterija“.

On stalno govori o Kninu kao da je to nekakav kolodvor, kasarna. Mnogi od nas drugačije gledaju na Knin, na njegovu ulogu, na Zvonimirov grad, na kninsku tvrđavu, na simboliku zastave na kninskoj tvrđavi. To su drugačiji pogledi”, kazao je Plenković.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 03.06.2021.