Krajem mjeseca rujna mještani Dugopolja tradicionalno slave blagdane svojih zaštitnika sv. Mihovila (29. rujna) i sv. Jeronima (30. rujna). Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Dugopolje upriličena je 26. obljetnica osnutka ove uspješne hrvatske općine koja je smještena ‘na vratima’ Dalmatinske zagore. Prije sjednice služena je sveta misa i položeni vijenci kod središnjeg križa na mjesnom groblju za poginule branitelje u Domovinskom ratu.

Uz predstavljanje impresivnih postignuća, sjednicu su obilježili potpisivanje povelje o prijateljstvu s Novim Travnikom te dodjela nagrada istaknutim stanovnicima Dugopolja.

Ovoj svečanosti u Dugopolju, između ostalih, nazočio je i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je u rujnu 2019. godine, na Dan općine Dugopolje i blagdana svetih Mihovila i Jeronima, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća proglašen ‘Počasnim građaninom općine Dugopolje ‘’.

26 godina od osnutka područje općine Dugopolje jedno je veliko gradilište. Ponosno je to istaknuo načelnik Perica Bosančić na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom njenoga dana, pred brojnim uvaženim gostima. 

U svojem je govoru, naime, iznio podatke o impresivnim postignućima – u gospodarskom segmentu, demografskom, socijalnom…

‘U našim poslovnim zonama mjesto za razvoj svojih poduzetničkih planova našlo je oko 300 tvrtki koje upošljavaju oko 2000 zaposlenika. Interes za ulaganje ne jenjava. U ovom trenutku aktivne su investicije vrijedne oko 50 milijuna eura. 

Skoro je dovršen poslovni objekt tvrtke Medical Intertrade na površini od 4000 kvadrata, pri čemu vrijednost ulaganja iznosi oko sedam milijuna eura. Nedaleko od ove investicije nalazi se gradilište veličine 40 tisuća kvadrata gdje se gradi LDC tvrtke Tommy – projekt vrijedan 30-ak milijuna eura, čiji dovršetak očekujemo krajem sljedeće godine. Na samom ulazu u Dugopolje, kod velikog rotora, uskoro počinje gradnja objekta Shop park Dugopolje koji će se prostirati na 9000 metara kvadratnih, a koji je vrijedan 10 milijuna eura. Pri kraju je izgradnja 2000 kvadrata velikog i 1,5 milijuna eura vrijednog proizvodnog projekta tvrtke Verus Pro….’, iznio je te istaknuo i, među ostalima, projekt izgradnje fotonaponske elektrane, investicije HEP-a na površini od oko 270 tisuća kvadrata. 

U tom je kontekstu napomenuo kako se znatno smanjio broj slobodnih poduzetničkih parcela, odnosno preostale su tek četiri, ukupne površine od 25 tisuća metara kvadratnih. Stoga je u tijeku proces proširenja zone za dodatnih 250 tisuća. 

‘Snažni gospodarski temelji zaslužni su da smo deveta općina u Hrvatskoj po ukupnim prihodima te s ukupno 2606 zaposlenih na prvom mjestu po broju zaposlenih na 1000 stanovnika. Gospodarska zona uzrok je još jednog hvalevrijednog podatka. Naime, imamo stopu nezaposlenosti od samo četiri posto, već smo nekoliko godina bez prireza’, naveo je.

Načelnik Bosančić podsjetio je i na posljednji popis stanovništva koji je ukazao na pozitivan demografski trend – rast od devet posto uz kontinuirano doseljavanje. Također, u samoj stambenoj zoni Podi u različitim je fazama izgradnja triju stambenih objekata s 30-ak stanova. Naznačio je ujedno kako konstantnim ulaganjem u infrastrukturu Općina Dugopolje mještanima osigurava sve uvjete za ugodan život. 

‘Projekt novog dječjeg vrtića s igralištem u Bosanskoj ulici izabran je za primjer dobre prakse u realiziranju projekata te ulaganja europskih sredstava u javnu infrastrukturu. Iz tog su nas razloga posjetili predstavnici svih nacionalnih ruralnih mreža Europe – njih 73 iz 24 zemlje. Prepoznalo ga je i Ministarstvo poljoprivrede kao projekt koji će prijaviti za europsku nagradu ARIA, koja se dodjeljuje primjerima dobre prakse koje podupire Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj.

Kapaciteti vrtića trenutno su popunjeni. Praktički su sva djeca upisana, izuzev njih nekoliko iz različitih razloga. Kvalitetno organiziran predškolski odgoj neophodan je za funkcioniranje mladih obitelji pa nastavljamo s ulaganjima. Osigurali smo bespovratnih 650 tisuća eura kako bismo dogodine imali dvostruko veće kapacitete uz jednako kvalitetnu uslugu. 

Skorim otvorenjem 200 tisuća eura vrijedne zelene tržnice mještani će dobiti novo mjesto okupljanja i trgovine, ujedno ćemo vrtićkoj djeci pripremati domaće, zdrave namirnice. Slijedi i izuzetno važan projekt izgradnje novog krila Osnovne škole Dugopolje, vrijedan oko šest milijuna eura – spreman je za prijavu na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom. 

Krenuli su dugo iščekivani radovi na izgradnji sekundarne kanalizacijske mreže u naseljima ove općine, vrijedni oko četiri milijuna eura. Privremeno smo primorani voziti razrovanim ulicama, no uskoro počinje asfaltiranje. 

S ulaganjem oko 400 tisuća eura u sportske udruge, 50 tisuća u udruge u kulturi i 60 tisuća u civilne udruge nastavljamo snažno poticati njihov rad – rezultate već vidimo u mnogim projektima. Lani smo imali 60 stipendista – srednjoškolaca i studenata – kojima smo dodijelili 65 tisuća eura. S ostalim mjerama taj se iznos penje na gotovo 400 tisuća eura’, rekao je.

‘Po svim mjerljivim parametrima ovo je jedna od najuspješnijih općina u Republici Hrvatskoj. Rezultat je to kvalitetnog i kontinuiranog rada svih generacija dugopoljskih čelnika. Današnja generacija nastavlja tim putem, počevši od, primjerice, povlačenja europskih sredstava i svega preostalog što možemo poduzeti za razvoj ove općine. 

Uvjeti življenja dovode ovdje mlade obitelji i, što je najvažnije, obitelji ne napuštaju svoje mjesto. Tu, dakle, imaju sve uvjete za kvalitetan život’, konstatirao je predsjednik Općinskog vijeća Alen Smodlaka.

Dodajmo kako su na svečanosti sudjelovali i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, ravnatelj Uprave regionalnog razvoja i EU fondova Ivan Bota, ravnatelji županijskih uprava Ante Mihanović, Domagoj Lažeta, Petar Škorić, ravnatelj RERE Jozo Sarač, predstavnik Grada Vukovara Igor Antolović, načelnik Klisa Jakov Vetma, načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak, načelnik Dicma Petar Maretić, župnik don Ivan Čubelić…, piše dalmatinskiportal.hr.


Autor: CroExpress Datum objave: 29.09.2023.