Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je raspisala natječaj za izbor dizajna nacionalne strane eurokovanica, a otvoren je do 15. rujna. 

Na natječaju mogu sudjelovati sve punoljetne fizičke osobe, državljani Republike Hrvatske, a autori se mogu javiti samostalno ili u koautorstvu s drugim fizičkim osobama, priopćeno je iz središnje banke.

Motivi koji su odabrani za hrvatsku stranu eurokovanica su – geografska karta Republike Hrvatske za naličje kovanice dva eura, životinja kuna za naličje kovanice od jednog eura, Nikola Tesla za naličje kovanica od 50, 20 i 10 centi te glagoljica za naličje kovanica od pet, dva i jednog centa. U pozadini svih motiva nalazit će se šahovnica, kao najupečatljiviji dio grba Republike Hrvatske, podsjećaju iz HNB-a.

Također napominju kako će sudionici natječaja u dizajn, osim zadanih motiva, morati uključiti i obvezne elemente koji proizlaze iz Uredbe Vijeća (EU) br. 729/2014 o apoenima i tehničkim specifikacijama eurokovanica namijenjenih za optjecaj.

“Sudionici natječaja imaju slobodu pri kreiranju i oblikovanju motiva na svojim prijedlozima, no pritom moraju voditi računa o prihvatljivosti dizajna najširem dijelu javnosti te tehničkoj izvedivosti dizajna na dimenzijama kovanica. Autori prvonagrađenih radova surađivat će s Hrvatskom narodnom bankom u pripremi izvedbenog rješenja eurokovanica te prema potrebi izmijeniti ili doraditi dostavljene prijedloge dizajna uvažavajući potrebe tehnološkog procesa izrade kovanica”, navodi se u priopćenju.

Kako ističu iz HNB-a, ukupni fond naknada za natječaj iznosi najviše 500.000 kuna koji će se isplaćivati za tri najuspješnija prijedloga dizajna naličja eurokovanica po pojedinom motivu, i to za prvorangirani dizajn 70.000 kuna, drugorangirani dizajn 35.000 kuna te trećerangirani dizajn 20.000 kuna.

Svi pristigli natječajni radovi ocjenjivat će se anonimno, a najuspješniji prijedlozi dizajna svakog motiva upućuju se Vijeću Europske unije, Europskoj komisiji i državama članicama čija je valuta euro. Ako u roku od sedam dana od podnošenja prijedloga dizajna naličja eurokovanica nije dostavljeno obrazloženo mišljenje ili negativna ocjena, smatra se da je Vijeće Europske unije odobrilo dizajn naličja eurokovanica sljedećeg dana od isteka roka od sedam dana.

Hrvatska narodna banka donosi odluku o konačnom odabiru dizajna naličja eurokovanica, čime se ovaj otvoreni natječaj smatra završenim, zaključuje se u priopćenju središnje banke.

Vlada je na sjednici održanoj krajem srpnja usvojila prijedlog zaključka o motivima nacionalne strane RH na optjecajnome kovanom novcu eura. 

“Pripremamo se za uvođenje eura početkom 2023. godine, to je važan korak na tom putu. Odabrana je šahovnica kao motiv svih kovanica, geografska karta Hrvatske kao motiv na dva eura, kuna na jednom euru, na 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle i na pet, dva i jedan cent glagoljica”, istaknuo je na toj sjednici premijer Andrej Plenković.

Izrada optjecajnoga kovanog novca eura i centa s hrvatskom nacionalnom stranom trebala bi započeti najranije šest mjeseci prije dana uvođenja eura, odnosno nakon Odluke Vijeća Europske unije da Republika Hrvatska uvodi euro.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 03.08.2021.