Članovi kluba Dubašnica, Dubašnica Social Club, osnovanog 1940. godine, okupili su se i ove godine kako bi proslavili tradicionalno okupljanje na Mali Uskrs, na dan Kluba.

Ovaj klub, koji je jedan od aktivnijih krčkih klubova, ima poseban značaj jer je u kasnim 60-tim i 70-tim godinama privukao najveći val krčkih doseljenika u New York iz Dubašnice, koja danas pripada općini Malinska-Dubašnica.

Članovi Kluba Dubašnica vjerno njeguju ovo godišnje okupljanje koje se obilježava uz misu, glazbu uživo, ples i tradicionalna hrvatska jela. Ovaj put druženje je organizirano u Rudar Miners Clubu u Astoriji, New York.

Na području New Yorka živi najveći broj iseljenika s otoka Krka, a unutar četiriju naraštaja broj ljudi krčkih korijena procjenjuje se na između 4 do 6 tisuća. Otočani su osnovali čak 14 iseljeničkih društava, udruga i klubova, koji aktivno djeluju na tom području. Osim Kluba Dubašnica, tu su i Društvo Omišljana, Klub žena otoka Krka te Klub otok Krk.

Okupljanja poput ovog pružaju priliku za održavanje veza s rodnom Dubašnicom i njegovanje tradicije i kulture otoka Krka. Klub Dubašnica i ostali krčki klubovi u New Yorku svake godine okupljaju članove i njihove obitelji kako bi zajedno proslavili svoje korijene i podijelili radost i zajedništvo.


Autor: CroExpress/Hrvatska matica iseljenika Datum objave: 10.05.2023.