Autor: Hina/CroExpress

Hrvatski premijer Zoran Milanović u utorak je u San Joseu nakon razgovora s čelnicima tvrtke CISCO rekao da je to ‘centar svjetske pameti i stvari koje se događaju, a počinju ovdje, nešto su u što se treba uključiti na vrijeme’.
‘Velike se promjene događaju u svijetu kojih možda nismo ni svjesni i zato je ovo jedno od mjesta na kojima čovjek treba biti i vidjeti kakvu korist možemo izvući. Nismo ovamo došli kao kupci, CISCO prodaje u Hrvatskoj kao i u mnogim drugim državama i nikakvih ugovora te vrste nema, ali već sam razgovor sa ovim ljudima koji su svjetski prvaci u svom poslu i od kojih možemo imati koristi vrijedi nekoliko dana u Americi’, rekao je Milanović nakon što je, zajedno s hrvatskim izaslanstvom, razgovarao s predsjednikom uprave CISCA Johnom T. Robertsom i s potpredsjednicima korporacije Chuckom Robbinsom i Wimom Elfrinkom.

Na prezentaciji koju je hrvatskom izaslanstvu održao izvršni potpredsjednik i čovjek zadužen za globalne poslove, Wim Elfrink, predstavljena je nova tehnologija takozvanih pametnih gradova, kakvu je, primjerice, uvela Barcelona.

‘Uvijek smo vrlo ponosni kad nam dolaze izaslanstva iz cijeloga svijeta koja žele doznati što sve CISCO može. Tehnologija koja se zove internet doista može promijeniti zemlje, digitalizacija svih poslovnih procesa se događa, njome unapređujemo obrazovanje, zdravstveni sustav i činimo zemlje kompetitivnijima kako bi u njih stigli strani ulagači i kako bi mladi ljudi tamo željeli živjeti i raditi’, izjavio je za hrvatske novinare Efrink.

Takve promjene stoje puno novca, ističe Milanović, no one ujedno povećavaju produktivnost i naposlijetku donose veću zaradu.

‘To su sve procedure koje povećavaju produktivnost i donose veću zaradu, ali ne prolaze ni bez kompliciranih društvenih dogovora jer utječu na broj i vrstu radnih mjesta, ali ako stojimo na mjestu ništa se neće promijeniti’, napomenuo je premijer.

‘Kad je uvođena željeznica u Hrvatsku prije 130 godina onda su prosvjedovali kirijaši jer su ostali bez posla. I političari ostaju bez posla svake četiri godine. Dok se radi, treba raditi’, zaključio je Milanović na kraju sastanaka u CISCO-u.

Hrvatskom je premijeru predstavljena i teleprezentacija tijekom koje je broadband vezom bio u kontaktu s ministrom financija Borisom Lalovcem u Zagrebu.
>>> Milanović s potpredsjednicom Microsofta: ‘Nisu klasični investitor, ali…’>>> Prvi dan američke turneje: ‘Hrvati uspijevaju gdje je najteže’
0-1412146844.jpg
Nakon CISCO-a, Milanović se uputio i u Oracle. Ondje se sastao sa čelnim čovjekom tvrtke Oracle, Markom Hurdom, a ministar obrazovanja Vedran Mornar rekao je nakon sastanka da želi u ‘hrvatsko obrazovanje uključiti informatičke divove’ poput te tvrtke.
Kako je rekao Mornar, ovo su tvrtke koje u svom prihodu nadmašuju hrvatski bruto društveni proizvod i stupiti u kontakt sa takvim tvrtkama je svakako velik uspjeh za Hrvatsku.

‘Ono što sam ja kao ministar obrazovanja prvenstveno htio je uključiti informatičke divove u obrazovanje Hrvatske, napraviti sustav gdje će se naša djeca, a kasnije i studenti educirati na njihovim tehnologijama i kao takvi povećati zapošljivost u Hrvatskoj. Mislim da bismo mi ako se promijenimo, ako promijenimo način razmišljanja, ako počnemo investirati u obrazovanje i ako počnemo koristiti ove tehnologije, doista mogli napraviti veliku stvar’, rekao je Mornar.

Varga pak kaže kako je izaslanstvo ovdje stiglo prvenstveno kako bi prezentirali Hrvatsku kao zemlju koja može biti dobar partner velikim korporacijama i to za ona tržišta koja su njima od interesa, a to su prvenstveno Europa, Afrika, Bliski istok i Azija.

‘Imamo veliku šansu i neki okvirni sporazumi su već ponuđeni koji će dati šansu i za zapošljavanje u RH, a isto tako da se iskoristi i hrvatska pamet da se može napraviti izvozni proizvod’, rekao je.

‘Prvenstveno se radi o tome da se nešto da da bi se nešto dobilo. Traže se određeni ustupci i po pitanju lokacija i po pitanju zapošljavanja što su standardi u svijetu po pitanju investicija i sa potpisom takvih okvirnih sporazuma se otvaraju široka vrata za visoku tehnologiju koja nam je danas nedostupna i da možemo razvijati proizvode koji se mogu globalno prodavati’, rekao je Varga.

Izaslanstvo završava posjet Kaliforniji razgovorom s čelnicom Hewlett Packarda, Meg Whittman.

Datum objave: 01.10.2014.