Premijer Andrej Plenković grozomornom je ocijenio aferu preprodaje plina koji proizvodi Ina, rekavši kako je tu riječ ne samo o kaznenom nego i o visoko nemoralnom djelu zbog kojeg Vlada trpi političku štetu, ali su institucije “djelovale kako treba”, razotkrile ju i novac nije nestao.

“Ova stvar je grozomorna, u ovakvim okolnostima, ovakav profit, na ovako nezakonit način, na štetu kompanije, na štetu države, to ne samo da je kazneno djelo nego je visoko nemoralno. To je bit ovoga”, rekao je Plenković u srijedu na konferenciji za novinare u Banskim dvorima nakon sastanka stranaka parlamentarne većine na kojem je dana potpora Vladi za aktivnosti i fokusiranje na pomaganje građanima u krizi.

Unatoč tome što je loše to što se dogodilo, rekao je Plenković, drago mi je da se to otkrilo i da su institucije države (Ministarstvo financija, Uskok, DORH i policija) djelovali kako treba, “razotkrili ovo i da je novac sačuvan”.

“Dakle, vrlo bitna poruka građanima – novac nije negdje da ga ne možemo naći, nego točno znamo gdje je i to smo znali već nekoliko mjeseci”, dodao je.

Premijer je najavio da će zbog afere s preprodajom plina zatražiti odgovornost svih članova Uprave Ine, i hrvatskih i mađarskih. 

Sukladno međudioničarskom ugovoru, da bi se promijenio neki član Uprave Ine potrebna je privola i suglasnost drugog, većinskog suvlasnika – MOL-a, te cijeli slučaj, rekao je Plenković, zahtijeva ozbiljne razgovore s njima o metodologiji upravljanja Inom.

“Ova kompanija djeluje u Hrvatskoj, ovakvu političku štetu kakvu mi trpimo zadnjih pet dana zbog toga što je jedan krug osoba odlučio napraviti ovakva nezakonita djela, a da Uprava za to nije znala, to neće ostati bez odgovora. Ovo je stvar oko koje se odgovornost treba staviti u prvi plan”, dodao je.

Na pitanje hoće li smijeniti članove Nadzornog odbora i može li se to bez Mola, premijer je odgovorio kako u ovom trenutku to nije moguće. Dominantna odgovornost, rekao je, leži na Upravi jer se cijeli slučaj dogodio u kompaniji, a “Nadzorni odbor ima neku drugu ulogu”.

Proučio je i da će se sada provjeriti svi ugovori o prodaji ugljikovodika u Hrvatskoj. “Sve će se sada provjeriti, to je bila cijela poanta sastanka s Upravom i Nadzornim odborom – da se ispita ima li još ovakvih situacija. Od kud znamo da nema”, rekao je.

Ina je kompanija koja je na tržištu, kotira na burzi, u suvlasništvu je “i u tome je cijela poanta – da je metodologija upravljanja takva da se ovo dogodilo, a bez da su ovi koji su bili iznad – znali”. U tome je cijeli problem”, ustvrdio je.

Osjećam se bijesnim

Zbog cijelog se slučaja, kazao je, osjeća bijesnim. “Osjećam se bijesan. Ja sam toliko, da ne kažem čega, pojeo ovih šest godina, mahom tuđih, da mi je toga ‘do ovdje’. Ako hoćete da do kraja budemo iskreni”, rekao je.

Na dodatno pitanje zašto to trpi, odgovorio je kako je kroz dosadašnje iskustvo naučio da se takve stvari događaju, a Vlada je tu, dodao je, “da čistimo, rješavamo i da brinemo o napretku Hrvatske”. “Borba protiv korupcije je prioritet ove Vlade”, naglasio je.

Na prozivanje oporbe koja traži micanje Nadzornog odbora i Uprave, kao i da Vlada zbog cijelog slučaja “vrati mandat građanima”, Plenković je odgovorio kako vidi da to traži SDP i Peđa Grbin te odbacio takve zahtjeve.

“Drug Grbin iz Kragujevca najedanput pametuje i napada HDZ da je nekakva banda. Umjesto da on i druga oporba vrlo jasno kažu – hrvatske institucije, hrvatska država i Vlada bore se protiv korupcije bez obzira o kojim osobama se radi i je li netko od osoba uključenih u ovaj slučaj član ijedne stranke, pa makar bio i član HDZ-a”, rekao je.

Umjesto da čestitaju, poručio je Plenković, oni nastoje politički profitirati, jer su u petak navečer nakon zadnje ankete o potporama strankama bili na podu. “Sad su dobili adrenalin, skočili s poda i najedanput treba rušiti Vladu – e, neće tako ići”, poručio je.

S obzirom na to da je Mađarska s Rusijom dogovorila dodatnu nabavu plina, novinari su ga pitali kakvog smisla ima zajednička europska politika kad se oni hvale time da su dobili više nego inače. To Plenković smatra jako lošim te naglašava da to nije hrvatska politika.

“To je stvar koju smo raspravili nekoliko puta na Europskom vijeću. Smatram da je to jako loše, da to razbija europsko jedinstvo i da ta vrsta posebnih privilegiranih odnosa, gdje oni dobivaju jeftiniji plin od drugih i na taj se način populistički dodvoravaju, pretpostavljam svojima biračima, u odnosu na sklapanje ‘dilova’ s nekim koji je u stanju razoriti tolike ukrajinske gradove, okupirati teritorij, pobiti toliko ljudi, ugroziti svjetsku stabilnost, izazvat najveću energetsku prehrambenu, ekonomsku, financijsku krizu – to nije naša politika. To je onda odabir i odgovornost Mađarske, a ne Hrvatske”, rekao je.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 31.08.2022.