Premijer Plenković položio je u petak vijence na Mirogoju i odao počast poginulima u Domovinskom ratu, obilježavajući Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnicu ustrojavanja HV-a,  istaknuvši kako se prisjećamo jedinstvenog razdoblja hrvatske povijesti.

“Danas na 30. obljetnicu formiranja Hrvatske vojske zadovoljstvo mi je biti danas ovdje i dati počast prije svega svim hrvatskim braniteljima, policajcima, vojnicima koji su dali živote za slobodu Hrvatske”, izjavio je novinarima predsjednik Vlade Andrej Plenković na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Istaknuo je kako je 30. obljetnica prigoda prisjetiti se tog jedinstvenog razdoblja hrvatske povijesti, u kojoj smo imali vodstvo i vizionarstvo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

“Na nama je da njegujemo svu tu slobodu i sva ta postignuća koja su ostvarena u proteklih 30 godina”, dodao je premijer Plenković.

Istaknuo je kako je jedna od najvažnijih zadaća jačanje Hrvatske vojske, obrane, njena modernizacija, ulaganje, poštovanje hrvatskoga vojnika i policajca te dostojanstveno davanje svih zasluženih prava braniteljima.

“Zadovoljan sam da ćemo danas upravo na 30. obljetnicu imati zaista važnu sjednicu Vlade koja će puno značiti za jačanje Hrvatske vojske”, kazao je Plenković.

Uz premijera su bili ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednici Vlade ministri Tomo Medved i Davor Božinović te bivši ministar obrane Damir Krstičević.

Premijer je vijence položio ispred spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na Zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata. 

Izaslanstvo Sabora, predvođeno Jandrokoviće položilo vijence 

I izaslanstvo Hrvatskog sabora, predvođeno predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem položilo je u petak vijence i odao počast svim poginulima u Domovinskom ratu te svim vojnicima i policajcima na 30. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske, Dan hrvatske vojske i Dan hrvatske kopnene vojske.

Uz Jandrokovića su bili i potpredsjednici Sabora Željko Reiner, Ante Sanader, Furio Radin, Miroslav Škoro te zastupnik Zvonimir Trosko.

Vijenci su položeni ispred spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, Središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja iz Domovnskog rata, te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 28.05.2021.