Premijer Andrej Plenković ponovio je u petak kako je sustav upravljanja u Ini loš pa ga treba promijeniti poručivši da „sve karte moramo staviti na stol jer ovakva situacija dalje ne može ići”.

“Moramo sve karte staviti na stol, jednostavno ovakva situacija dalje ne može ići. Nije normalno da netko na toj razini arbitrarno određuje cijenu plina, a da o tome iznad njega nitko ništa ne zna”, izjavio je Plenković novinarima prilikom posjeta Virovitičko-podravskoj županiji.

Rekao je da će ministar gospodarstva Davor Filipović obaviti komunikaciju s Molom, a sadašnje okolnosti mijenjaju sadržaj tog dijaloga.

„Ovo su sada promijenjene okolnosti, ovo nisu više neke apstraktne i teoretske situacije o tome tko ima koliko dionica, tko je glavniji i drugi, imamo ogromnu aferu i vrlo jasno loš sustav upravljanja i odlučivanja, i to tako ne može ostati”, naglasio je Plenković.

Ponovio je da će tražiti odgovornost cijele Uprave Ine, kao i predsjednika Uprave. Ovo je sistemska greška, ustvrdio je dodavši kako Vlada “ima mehanizme na raspolaganju” za rješavanje tog problema.

„Što se tiče upravljanja, imamo konkretnu, dokazanu, više nego jasnu situaciju zlouporabe položaja, koji je doveo do značajne financijske štete za kompaniju i državu. Sada se okolnosti mijenjaju i zato će ti razgovori biti drugačiji”, kaže Plenković.

Oporbu spaja jedino mržnja prema HDZ-u

Premijer je također poručio kako nitko neće ostati bez plina ili struje te ponovio da će Vlada idućeg tjedna predstaviti mjere pomoći za kućanstva, nevladin sektor, javni sektor, vrtiće, škole, fakultete…

O oporbi koja najavljuje nove akcije Plenković je ustvrdio kako je riječ o različitim političkim strankama, ideološki nespojivim koje spaja jedno mržnja prema HDZ-u.

Sada tu mržnju žele transferirati na građane, rekao je dodavši kako se radi “jedino o oportunističkom nastojanju da jednu aferu politički zalijepe Vladi i HDZ-u”. 

„Tu agresiju predvodi drug iz Kragujevca koji ne zna ni gdje živi, ni gdje mu supruga završava fakultet. Grbin, kakav je njegov kredibilitet”, upitao je.

Plenković je komentirao i slučaj pedofila iz Slavonije, koji je upućen na rad za opće dobro u udrugu koja pomaže djeci, ocijenivši kako je riječ o ozbiljnom propustu Probacijskog ureda pa treba utvrditi odgovorne i sankcionirati.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 02.09.2022.