Hrvatska se divi otporu ukrajinskog naroda i njegovim europskim težnjama i  spremna je pomoći svojim iskustvom poslijeratne obnove, rekao je u nedjelju premijer Andrej Plenković za posjeta Kijevu.

Plenković je stigao u nenajavljeni posjet Kijevu na Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu (8. svibnja u Europi) te uoči Dana Europe te je u govoru istaknuo svesrdnu podršku Hrvatske otporu ukrajinskog naroda agresiji susjedne Rusije, ali i europskom putu Ukrajine.

“Divimo se otporu koji ste pokazali prema ruskoj agresiji. Borite se za slobodu ne samo Ukrajine nego i za vrijednosti koje svi dijelimo”, poručio je.

Hrvatska je i sama iskusila agresiju i zato “razumijemo kako je težak pritisak i kako je teško stanje za branitelje i Ukrajince”.

“Visoko cijenim heroizam ukrajinskih vojnika koji brane svoje domove, svoje obitelji, svoj teritorij i svoju domovinu”, rekao je premijer.

U izjavi na konferenciji  za novinare koju je održao sa Zelenskijem hrvatski premijer je inzistirao na podršci europskim težnjama ukrajinskog naroda s kojima je dobro bio upoznat i na čemu je radio i prije nego što je postao premijer.

Plenković je bio predsjednik delegacije Europskog parlamenta za Ukrajinu i voditelj promatračkog izaslanstva EP za izbore u Ukrajini 2014., a kao premijer ponudio je Ukrajini, koja se iste godine suočila s proruskom pobunom na istoku zemlje, hrvatsko iskustvo mirne reintegracije Podunavlja.

Ponudio je hrvatsko iskustvo i u poslijeratnoj obnovi zemlje koje su Hrvati, nažalost, stekli u obnovi poslije Domovinskog rata, u poslijeratnom razminiranju te u procesu pomirbe.

“Ta iskustva željeli bismo podijeliti s vama”, rekao je. “Možete uvijek računati na našu punu potporu i na našu solidarnost”, zaključio je.

Današnji posjet nazvao je “simboličnim” i podsjetio da je prošli put boravio u Kijevu prije pet mjeseci kada je sa Zelenskijem potpisao izjavu o europskoj perspektivi Ukrajine.

Pozdravio je uspjeh Ukrajine što je tako brzo odgovorila na upitnik Europske unije koji je ukrajinskom predsjedniku u Kijevu uručila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i što je prvi korak na putu neke zemlje aspirantice za stjecanje statusa kandidata. 

“Bit ćemo na vašoj strani i u idućim koracima”, rekao je.

Hrvatska je podržala prvih pet paketa sankcija koje je Europska unija donijela protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu i podržat će i šesti paket na kojem se radi.  

Plenković je izrazio zadovoljstvo zbog povratka veleposlanice RH Anice Djamić u KIjev i rekao da će veleposlanstvo normalno raditi.

“I to je snažan signal potpore Ukrajini i Ukrajincima”, rekao je. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 08.05.2022.