U Njemačkoj je više od pola milijuna katolika službeno napustilo Katoličku crkvu u 2022. godini, pokazuju to najnoviji statistički podaci o kojima piše njemački Bild.

Rekordan broj vjernika koji je napustio Katoličku crkvu u Njemačkoj iznosi 522.821, objavila je u srijedu Njemačka biskupska konferencija (DBK) u Bonnu.

Za usporedbu, broj katolika u 2021. godini koji su se ispisali iz Crkve bio je 359.338.

Najveći broj vjernika napustio je Katoličku Crkvu u najvećim nadbiskupijama Köln i München/Freising.

Predstavnici crkve su izrazili željenje zbog masovnog odlaska vjernika iz redova crkve te kao jedan od razloga istaknuli potrebu promjena unutar crkve.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Bätzing je još 2020. godine rekao kako se odlazak vjernika iz redova crkve „ne da uljepšavati nikakvim riječima“ te da su potrebne „hrabre promjene“ kako bi se proces odlaska vjernika zaustavio.

Stručnjak za crkveno pravo prof. dr. Thomas Schüller je tada za Njemačku novinsku agenciju rekao kako se proces napuštanja crkve događa i u godinama u kojima nisu zabilježeni skandali sa seksualnim napastovanjem maloljetnika.

„Katolička crkva gubi na privlačnosti čak i bez skandala“, rekao je Schüller. On je naglasio kako posebice žene napuštaju crkvu razočarane „nespremnošću na promjene“.

Stručnjaci smatraju da je i crkveni porez jedan od razloga službenog istupanja iz redova crkve. Pripadnici dviju najvećih crkava, katoličke i protestantske, u Njemačkoj plaćaju crkveni porez koji iznosi devet posto od poreza na dohodak.


Autor: CroExpress Datum objave: 28.06.2023.