Putem oglasa na društvenoj mreži 57-godišnjak iz Bjelovara, koji je želio zaraditi na kriptovalutama, prevaren je za više od 28 tisuća eura, objavila je u utorak bjelovarska policija.

Prevareni je prijavio da je u svibnju ove godine na društvenoj mreži pronašao oglas za trgovanje kriptovalutama. Nakon uplate novca za kupovinu kriptovalute primio je više telefonskih poziva s inozemnih telefonskih brojeva u kojima ga se tražilo da uplati novac za proviziju, osiguranje i porez na temelju ostvarene dobiti.

Muškarac je u više navrata uplatio zatražene iznose, ali dobit od ulaganja u kriptovalute nije dobio čime je oštećen za više od 28 tisuća eura.

Prijevaru je prijavila i 61-godišnjakinja koja je na društvenoj mreži pronašla oglas za kreditiranje. Kontaktirala je oglašivača kojem je ustupila svoje osobne podatke i podatke o bankovnom računu.

Za isplatu kredita od 61-godišnjakinje je u tri navrata zatražena uplata novca za javnobilježničke troškove i porez. No, nakon uplate svih troškova od preko dvije tisuće eura nije dobila kredit.

Iz policije upozoravaju kako je potreban dodatan oprez prilikom ulaganja ili kreditiranja putem oglasa na društvenim mrežama jer je velik dio takvih oglasa lažan i cilj im je prevara. Posebno treba biti sumnjičav prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit, a kod kreditiranja vrlo povoljne uvjete za realizaciju i otplatu kredita.

Prije ovakvih novčanih transakcija bilo bi dobro zatražiti nepristrani financijski savjet. Ako ste jednom uložili u prijevaru prevaranti će vas vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima zato se čuvajte budućih prijevara, upozoravaju iz policije.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 29.08.2023.