U nedjelju, 11. veljače, ljubitelji bunjevačke narodne nošnje, pjesme, igre i tradicije okupili su se na još jednom Prelu sićanja u Subotici.

Okupljanje sudionika ove pokladne manifestacije započelo je u središtu Subotice kod Presvetog Trojstva, a potom su se svi uputili na svetu misu u franjevačku crkvu sv. Mihovila arkanđela. Misno slavlje predvodio je gvardijan franjevačkog samostana fra Ivan Miklenić u zajedništvu s predsjednikom KD-a “Ivan Antunović” i somborskim župnikom vlč. Josipom Štefkovićem te vlč. Mihaelom Sokolom iz Beograda.

Nakon mise, Prelo je nastavljeno u dvorani HKC-a “Bunjevačko kolo”, gdje je druženje bilo obogaćeno tamburaškom glazbom, plesom, razgovorom, kartanjem i neizostavnim fankama.

Domaćini, predsjednik “Kola” Lazar Cvijin i Katoličkog društva vlč. Štefković, srdačno su pozdravili goste. Vlč. Štefković istaknuo je: “Ovo je najljepše prelo, ne samo među nama Hrvatima nego i šire. Mislim da ovako nečemu nema ravnoga”, te dodao kako je važno čuvati običaje.

Prelo sićanja okupilo je 80-ak mladih i starih obučenih u nošnje, što je i uvjet za sudjelovanje na ovoj pokladnoj manifestaciji koja se održava već 14 puta.


Autor: CroExpress/NIU "Hrvatska riječ" Subotica Datum objave: 12.02.2024.