U bolnici u Slavonskome Brodu preminuo je hrvatski povratnik Marko Mišić kojega su dvojica nasilnika prije mjesec dana napala i pretukla na obiteljskome imanju nedaleko Dervente na području bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

Mišića (68) su teško pretukle dvije osobe, od kojih je jedan bio maloljetnik, u mjestu Brezici 12. listopada nakon što je pokušao spriječiti krađu drva. Policija ih je uhitila nedugo nakon napada.

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić je za Klix.ba potvrdila da je Marko Mišić preminuo usljed ozljeda koje su mu nanijeli napadači 12. listopada na njegovom posjedu u blizini Dervente.

Napadači su tada pokušali ukrasti mu dio šume što je on pokušao spriječiti te je tragično nastradao. Zadobio je teške ozljede mozga, pluća i rebara. Stanje mu je cijelo vrijeme u bolnici bilo teško, liječnici su ga pokušavali stabilizirati, ali nažalost neuspješno.

Jurišić je ukazala na potrebu da se napadi na povratnike kojih je ove godine bilo najmanje pet tretiraju s posebnom pozornošću i ažurnošću u tužiteljstvima. Upravo izostanak reakcije pravosudnih organa, ohrabruje napadače na povratnike.

“Tužilaštvo ne funkcionira i nema sankcija, zbog toga se nasilnici osjećaju slobodnije… Da su na vrijeme podizali optužnice, to bi bio jasan znak i poruka nasilnicima”, kazala je ona.

Osim toga, zamjenica ministra ukazuje na činjenicu da loši uvjeti u povratničkim selima stvaraju plodno tlo za napade na njih, odnosno da su upravo povratnici najlakša meta za kradljivce šume.

Marko Mišić sa suprugom se 2008. godine vratio na svoje prijeratno ognjište. I ranije je imao problema, kao i brojni drugi povratnici s napadima, zastrašivanjem i krađom imovine.

Hrvatske se vlasti za sad nisu oglasile o ovom slučaju.


Autor: CroExpress Datum objave: 15.11.2023.