Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto su u četvrtak u Fojnici položili kamen – temeljac Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“.

Na ovaj način ozvaničen je početak izgradnje škole, vrtića i sportske dvorane.

Plenković je u obraćanju brojnim zvanicama na svečanosti rekao da su ga posebno razveselila lica mališana u narodnim nošnjama i činjenica da se oni vesele novoj školi.

Projekti u Fojnici i Kiseljaku od posebnog  interesa su za hrvatski narod u BiH, a Vlada RH podupire njihovu realizaciju putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Foto: hrvatiizvanrh

Škole su ključ budućnosti svake zemlje, pa i BiH, osobito ovdje u Središnjoj Bosni, da imate kao mladi mogućnost za kvalitetan razvoj i obrazovanje. Mi smo koncipirali programsku politiku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske na način da pomaže u svim krajevima BiH – rekao je Plenković, dodajući da će se ta podrška u budućnosti povećati.

Projekti u Fojnici i Kiseljaku od posebnog  interesa su za hrvatski narod u BiH, a Vlada RH podupire njihovu realizaciju putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Foto: hrvatiizvanrh

Čestitao je svima koji su radili na pripremi projekta realizacije škole, te izrazio spremnost da nastave sufinancirati ovaj projekt.

Danas u BiH 👉🏻 2️⃣ iznimno važna projekta za hrvatski narod 👍🇭🇷 Predsjednik Vlada Republike Hrvatske Andrej Plenković…

Objavljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike HrvatskeČetvrtak, 19. listopada 2023.

Krišto je naglasila višestruki značaj ovog projekta za lokalnu zajednicu i njeno stanovništvo.

– Sigurno je da će djeca i nastavnici imati bolje uvjete rada, odgoja i obrazovanja – istakla je Krišto.

Fojnica je, kako je rekao načelnik Općine Sabahudin Klisura, mjesto bogato prirodnim resursima, turističkom ponudom i dobrim ljudima.

– Na nama je da to čuvamo i kroz različite projekte unaprjeđujemo život u našoj zajednici jer  svim građanima moramo omogućiti da imaju kvalitetne uvjete za dostojanstven život.  Među njima je i pravo svakog djeteta na kvalitetno obrazovanje, a zahvaljujući ovakvim i sličnim projektima, to ćemo im i omogućiti – rekao je Klisura.

U okviru radnog posjeta Bosni i Hercegovini, Plenković je posjetio i Samostan Svetoga duha i muzej u Fojnici.


Autor: CroExpress, FENA Datum objave: 20.10.2023.