Autor: Zoran Stupar

Ako je itko i mislio da je Njemačka raj na zemlji u kojoj teku med i mlijeko, a žuljevi na rukama su nepoznat pojam, uvjerit ćemo vas u suprotno. Ovo je tipičan dan hrvatskog bauštelca koji radi u Njemačkoj. Junak naše priče je 32-godišnji Marko, koji je u Njemačku otišao zbog posla.

05:30 Marko se budi. Obavlja jutarnju higijenu, popije kavu. Sprema se za posao u svoj ured. Dobro, nije baš ured. Više garaža… Do posla ide pješice jer nije daleko.

7:00 Marko je na poslu. Nijemci cijene preciznost i točnost, nema kašnjenja. Iako, šef je Hrvat rođen u Njemačkoj. Marko s kolegama slaže alat u prikolicu i kreće na ‘bauštelu’.

7:30 Ekipa je na ‘baušteli’. Njihova ‘bauštela’ su vrtovi, u 99 posto slučajeva privatni. Rade sve što ima veze s vrtovima – kose, plijeve, režu, ruše, postavljaju terase… Radi se desetak sati. Nekad više, rijetko manje. Doduše, sad će biti nešto kraći radni dan kako su i dani kraći. Ako osjete da rade s previše ‘force’, dečki uzimaju pauzu od 5 minuta. Pauza za ‘gablec’ je pola sata. Ovako se radi od ponedjeljka do subote, s tim da se subotom radi kraće, oko 6 sati.

Klijenata ima svakakvih, ali uglavnom su u redu, kaže Marko. Uglavnom dobiju i kavu. Da, njemačka kava je u usporedbi s hrvatskom tako rijetka ‘da se kroz nju vidi moj rodni grad’, kako to slikovito kaže Marko, ali poklonjenoj kavi se ne gleda u…gustoću. Problem znaju biti susjedi. Susjedski odnosi ponekad su loši pa znaju buniti; ‘Zašto mu je list pao u vrt, a ti moraš rušiti 10 metara visoko drvo koje je samo 2 metra od njegove ograde’, objašnjava Marko.

17:30 Premoreni od posla, vraćaju se u garažu ostaviti alat i polako kreću domovima. Marko odlazi u dućan po nešto za večeru. Otušira se, pojede večeru, eventualno se čuje se sa obitelji, prijateljima i curom.

21:30 Spavanje. I sutra sve ispočetka. Jedini pravi odmor je – nedjelja.

Datum objave: 28.09.2014.