Autor: CroExpress


Ok, zakon je više-manje čitljiv i jasan, iako kao i svaki naš Zakon ima neke kontradiktorne i ne sasvim jasne članke, ali nitko ne govori o njemu iako se odnosi na sve nas u dijaspori, tako da imam potrebu otvoriti ovu temu. Osobno imam dvije nejasnoće, pa bih bio zahvalan ako bi mi netko mogao pomoći.

Moja situacija je sljedeća: imam državljanstvo RH, a živim u EU manje od godinu dana. U trenutku odseljenja nisam odjavio prebivalište u RH jer po starom zakonu to nije bilo potrebno (štoviše, koliko sam shvatio nije bilo ni moguće). U RH sam godišnje svega nekoliko tjedana. Moj boravak u inozemstvu nije baš privremenog karaktera (ugovor o radu mi je na određeno, ali u ovom trenutku ne znam jel se vraćam i kada se vraćam).

Prva nejasnoća je da zapravo u Zakonu nije baš jasno što je to trajni, a što privremeni boravak. Međutim, što je s onima, koji su vani manje od godinu dana, a iselili su se prije dana stupanja Zakona na snagu (29.12.2012.)?

Ako sam dobro upućen, barem pola naše dijaspore ima prijavljeno prebivalište u RH, tako da ovaj Zakon mijenja dosta stvari, ne samo što bi se trebalo odjaviti prebivalište, nego smo u prekršaju ako to ne učinimo (kazna do 5,000 kn). U vezi prebivališta sam kontaktirao nadležno hrvatsko veleposlanstvo, međutim nisu mi odgovorili na upit.


*************

Teško će se ovo provesti u praksi, jer tko od svih onih koji iseljavaju zbilja može odjaviti prebivalište kad za prijavu trajnog prebivališta, odnosno trajnog boravka negdje vani treba ponekad i par godina? Mora postojati reciprocitet. Da ne spominjem da je ‘prebivalište’, koliko mi je poznato, nepoznata i nebitna kategorija u nekim EU zemljama (znam za UK).

*************

Išao sam malo dublje u ovu problematiku, najviše se isplati prijaviti privremeno iseljenje iz RH, tako da se na neki način djelomično zadržava prebivalište u RH, i poslije kad osoba opet počne živjeti u RH nema neke promjene za nju ili pretjerane birokracije. Nedostatak je što se svakih nekoliko godina treba obnavljati taj status.

To je najbolje obaviti u MUP-u u RH jer se ne plaća. U konzulatima i veleposlanstvima se plaća taksa. Trajno iseljenje je za one koji su se definitivno zauvijek pozdravili s RH, a kako velika većina dijaspore priča da će se jednog dana ipak vratiti, onda pretpostavljam da će jako malo ljudi prijaviti da se trajno iselila. Putovnica se ne treba mijenjati prilikom promjene prebivališta. Adresa u putovnici nije službeni dokaz o prebivalištu tako da je putovnica u potpunosti važeća ako i dalje imaš staro prebivalište u njoj (čak i ako potpuno odjaviš prebivalište iz RH).


*************

Ovo je glupost nad glupostima. Preko 40 godina živim vani. Imam kuću u HR i ne pada mi na pamet da se odjavim. I još kad se uvede porez na nekretnine, a ko će ga plaćat ak nitko nije prijavljen na toj adresi?

*************

Taj novi Zakon strahovito utječe na dijasporu. Čuo sam od nekih poznanika da je taj Zakon u primjeni, neki su pokušali produžit osobne za uskrsne dane ali nije išlo. Naša voljena Vlada ubija nekoliko muha tim udarcem a najviše će ubiti samu Hrvatsku tim Zakonom. Sva dijaspora koja ima stanove/kuće u Hrvatskoj automatski spada u onu grupu, koja mora plaćati porez na nekretninu pošto im to više nije prvi stan/kuća nego drugi (prvi je onaj u inozemstvu gdje žive).

Prema izjavama vladajuće garniture i napisima u medijima, dolazi se do 2% od vrijednosti nekretnine. Kad razmislimo, kakve sve kuće imaju naši dijasporaši možemo slobodno reći da bi godišnje mogli plaćati 3-8 tisuća eura poreza na svoje kuće. Sva ta ‘dijaspora’ koja ima stanove/kuće u Hrvatskoj gubi tim Zakonom i pravo glasovanja u svojoj općini i prebacuje se u grupu s onom dijasporom koja nema ništa u Hrvatskoj osim hrvatske putovnice.Datum objave: 08.08.2014.