Autor: Hina/CroExpress
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je kako se priprema urota čiji je cilj dovesti u pitanje regularnost izbora u Bosni i Hercegovini zakazanih za 12. listopada ako na njima pobijede stranke koje su i sada na vlasti, a sve je doveo u kontekst pojačanih napetosti koje vladaju između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.
Kako u petak prenose lokalni mediji, Dodik je ustvrdio da je ‘mozak’ navodne urote smješten u Tuzli. Aktualni predsjednik RS, koji se 12. listopada kani izboriti za još jedan četverogodišnji mandat na istoj dužnosti, kazao je kako su u tom gradu ‘stranci razradili plan pobune’ po kojemu bi se u izbornoj noći zbog nepovoljnih rezultata po sadašnju oporbu cijeli izborni proces doveo u pitanje. Iza tog navodnog plana stoji SAD odnosno američko veleposlanstvo u BiH, tvrdi predsjednik RS ne nudeći međutim nikakve dokaze za te tvrdnje.

‘Vidljivo je da veleposlanstvo SAD u BiH, koje masovno laže posljednjih dana, podupire oporbu i poziva građane da je podrže’, kazao je Dodik u četvrtak navečer nakon sastanka kojega je održao s predsjednicima dvije manje stranke s kojima njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zajednički nastupa na izborima.

Mediji u RS koji otvoreno podupiru Dodika, poput entitetske javne televizije (RTRS), ranije su optužili američko veleposlanstvo i Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID) za zlonamjernu kampanju protiv sadašnje vlasti. Dokaz za te optužbe našli su u video spotovima koje je financirao USAID uz slogan ‘Glasaj ili trpi’, u kojima se podsjeća na katastrofalne učinke svibanjskih poplava te neučinkovitost vlasti u pružanju pomoći stradalima, ali i na notorne činjenice poput one o pola milijuna nezaposlenih u BiH. Sada je Dodik i osobno napao američko veleposlanstvo.

Nešto prije toga američki otpravnik poslova u BiH Nicholas Hill Dodika je optužio da manipulira pričom o osamostaljenju RS od BiH jer biračima nema ponuditi ništa drugo.

‘Umjesto da govori o gospodarstvu on (Dodik) govori o referendumu’, kazao je Hill dodajući kako pod sadašnjim predsjednikom RS-a 60 posto mladih nema posao, pravosuđe ne funkcionira, no zato cvjeta ‘endemska’ korupcija.

Dodik je na ‘ratnoj nozi’ s američkim diplomatima već mjesecima, a bivši američki veleposlanik u BiH Patrick Moon otvoreno je kazao kako s Dodikom nema što razgovarati jer predsjednik RS-a olako daje obećanja koja potom jednostavno odbija provesti.

Prešućujući činjenicu da odavno nije u dobrim odnosima s američkim diplomatima, Dodik sada tvrdi kako je sve to rezultat njegovih nastojanja da ojača veze RS s Rusijom.

‘Jasno je da smo premijerka RS Željka Cvijanović i ja, kao i koalicija SNSD, Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističke partije (SP), dobili potporu ruskog predsjednika Vladimira Putina’, izjavio je Dodik, koji je prošlog tjedna boravio u Moskvi gdje ga je primio ruski predsjednik.

Datum objave: 26.09.2014.