Vlada Sarajevske županije odlučila je u četvrtak zatvoriti na dva tjedna sve ugostiteljske objekte i produžiti zabranu kretanja u noćnim satima kako bi na taj način pokušala suzbiti širenje zaraze koronavirusom.

Ovom je odlukom utvrđeno kako će svi ugostitelsjki objekti na području županije biti zatvoreni od 20. ožujka a bit će dopuštena samo dostava hrane. Policijski sat koji je do sada bio na snazi od 22 do 5 sati bit će produžen i počinjat će u 21 sat.

Od zabrane kretanja bit će izuzete samo osobe s potvrdom poslodavca da su tijekom noći vezane za radni i proizvodni proces.

Sarajevo već tri tjedna bilježi stalni rast dnevnog broja zaraženih kojih je u četvrtak bilo više od 600. Taj dio zemlje istodobno slovi za najveće žarište epidemije pa su nova ograničenja pokušaj da se taj trend zaustavi no rezultat će biti neizvjestan jer niti u jednom drugom dijelu BiH neće biti takvih ograničenja pa ni u susjednom Istočnom Sarajevu.

Stanovnici Sarajevske županije tako će moći nastaviti posjećivati kafiće i restorane samo prelaskom preko međuentitetske crte razdvajanja.

Vlada Republike Srpske je ranije tijeom dana odlučila kako u tom entitetu neće biti nikakvih dodatnih ograničenja a Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH je na izvanrednom zasijedanju u Sarajevu odbio prijedlog da se u tom entitetu zbog teškog stanja ponovo proglasi stanje prirodne nesreće kakvo je bilo na snazi tijekom prvog vala epidemije 2020. godine.  


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 19.03.2021.