Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ocijenio je u srijedu neprimjerenom odluku hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da tijekom posjeta Sarajevu u utorak izbjegne odlazak u Predsjedništvo BiH, ali je kritizirao i člana državnog vrha Željka Komšića zbog odnosa prema predsjedniku hrvatske vlade.

“Neprimjereno je da Plenković ne ode u instituciju BiH, kao što je neprimjereno da Komšić nazove Plenkovića Putinom”, kazao je Konaković novinarima u Sarajevu.

Na to da je Komšić u jednoj prigodi usporedio odnos hrvatskog premijera prema BiH s Putinovim prema Ukrajini, optužujući ga za miješanje u unutarnje poslove,  u utorak je u Sarajevu podsjetio i sam predsjednik hrvatske vlade.

Premijer Plenković u Sarajevu je bio zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom nizozemske vlade Markom Rutteom, no na sastanak u Predsjedništvo BiH nije otišao jer se nije želio sastati s Komšićem, koji u Hrvatskoj nije poželjan jer na dužnost hrvatskog člana Predsjedništva nije izabran glasovima Hrvata.

“🇭🇷 je već godinama najsnažniji, najčvršći, najveći zagovaratelj & prijatelj ubrzanja europskog puta #BiH. Upravo je na…

Objavljuje HDZ – Hrvatska demokratska zajednicaUtorak, 23. siječnja 2024.

Konaković je istaknuo kako je Plenković dolaskom u Sarajevo pokazao koliko želi pomoći BiH, dodajući da je upravo hrvatski premijer inicirao da s njim dođu Von der Leyen i Rutte kako bi dali poticaj za nastavak reformi nužnih za otvaranje pristupnih pregovora.

Ministar vanjskih poslova BiH kaže kako hrvatski premijer na svaki način pokušava pomoći BiH na putu ka europskim integracijama.

“To u Bruxellesu ističem na svakom koraku”, kazao je Konaković.

Dodao je kako bi bio presretan da je Plenkovića u utorak vidio u Predsjedništvu BiH i da je hrvatski premijer tamo “Komšiću u lice kazao što o njemu misli”.

Konaković smatra da BiH može ispuniti kriterije za otvaranje pristupnih pregovora do ožujka, ali je oprezan u procjeni hoće li se to i dogoditi.

Istaknuo je kako će bez obzira na to BiH dosljedno pratiti vanjsku politiku EU i tu neće biti kompromisa

“To je naša obveza, mogu članovi Predsjedništva BiH misliti što god hoće ali naš je imperativ usklađenost vanjske politike s EU”, izjavio je Konaković komentirajući različita stajališta u BiH o pitanjima vanjske politike poput odnosa prema ruskoj agresiji na Ukrajinu.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 24.01.2024.