Autor: Z.S./europa.eu

Planirate se seliti u neku od zemalja EU ili ste već tamo? Ove informacije s portala Vaša Europa mogle bi vam biti od velike koristi.

Dakle, kao državljanin EU, otkako je Hrvatska ušla u uniju, imate pravo tražiti posao u drugim zemljama EU. Ako u drugoj državi EU-a tražeći posao boravite kraće od šest mjeseci, bit će vam potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica.

Kao tražitelj zaposlenja prvih šest mjeseci ne morate prijaviti boravak, piše Vaša Europa. Međutim, neke države EU-a traže da prijavite svoju prisutnost mjerodavnim tijelima (obično gradskoj vijećnici ili lokalnoj policijskoj postaji) u razumnom roku od dolaska. U Finskoj je taj rok, primjerice, 90 dana.

U mnogim državama EU-a morate stalno sa sobom nositi identifikacijsku ispravu (osobnu iskaznicu ili putovnicu). Ako te isprave ostavite kod kuće, možete dobiti novčanu kaznu ili biti pritvoreni, ali vas ne mogu protjerati samo zbog toga.

Ako primate naknadu za nezaposlene iz države podrijetla, morat ćete se prijaviti službi za zapošljavanje u novoj zemlji. Vi i vaša obitelji i dalje ćete biti pokriveni sustavom socijalnog osiguranja države podrijetla (npr. za troškove zdravstvene njege).

Čak i ako iz države podrijetla ne primate naknadu za nezaposlene, možda ste još uvijek pokriveni sustavom socijalnog osiguranja te zemlje stoga provjerite kod lokalnih vlasti prije odlaska. Ako za vrijeme boravka u inozemstvu imate zdravstveno osiguranje iz države podrijetla, administrativni postupci bit će jednostavniji ako imate važeću Europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO).
Nakon šest mjeseci još uvijek tražite posao?
U iznimnim slučajevima vaša nova zemlja može odlučiti protjerati vas iz razloga javnog poretka, javne sigurnosti ili javnog zdravlja, ali samo ako može dokazati da predstavljate ozbiljnu prijetnju.

Odluka o protjerivanju mora vam se dostaviti u pisanom obliku. U njoj moraju biti navedeni svi razlozi protjerivanja te upute kako i do kada se možete žaliti.
U ovom kontekstu treba napomenuti da je Deutsche Welle nedavno pisao kako će Njemačka početi protjerivati one koji u roku 6 mjeseci ne pronađu posao.
Jednako postupanje
Kao tražitelj zaposlenja imate pravo da prema vama postupaju jednako kao prema državljanima nove zemlje u odnosu na:

– pristup poslu
– pomoć službi za zapošljavanje u potrazi za poslom
Vaša nova zemlja možda će čekati dok ne uspostavite stvarnu vezu s lokalnim tržištem rada prije nego što vam odobri određene vrste financijske potpore kao pomoć u traženju posla, kao što su zajmovi s niskim kamatama za osposobljavanje za nezaposlene. Stvarnom vezom može se smatrati boravak u državi i traženje posla razumno vrijeme.

Međutim, ako ostanete kao tražitelj zaposlenja nemate pravo na socijalne naknade bez doprinosa.

Datum objave: 22.09.2014.