Autor: Hina/CroExpress

Oko 2000 škotskih separatista prosvjedovalo je u nedjelju na ulicama Glasgowa ispred sjedišta BBC-a protiv njegovog praćenja referenduma o neovisnosti Škotske, koje su ocijenili pristranim, četiri dana prije glasovanja, prenose agencije.
Istodobno je i britanska kraljica Elizabeta po prvi puta u javnosti komentirala referendum koji će se održati 18. rujna, ustvrdivši da Škoti trebaju ‘pažljivo razmisliti’ o tome kako će glasovati.

Prosvjednici su u Glasgowu isticali transparente u korist neovisnosti prosvjedujući protiv izvještavanja BBC-a, a prije tjedan dana čelnik separatista i škotski premijer Alex Salmond također je optužio BBC za nepravedno praćenje kampanja.

Za Sunday Herald on je o novinarima BBC-a rekao da ih ‘cijeni iako ne shvaćaju da su pristrani’.

BBC tvrdi da je njegovo praćenje debate o budućnosti Škotske i Ujedinjenog Kraljevstva uravnoteženo i nepristrano.

Kraljica Elizabeta je, prema pisanju Timesa, u nedjelju nakon jutarnje mise u Crathieu nedaleko njezina imanja Balmoral u Škotskoj rekla da se nada da će Škoti ‘pažljivo razmisliti’ o tome kako će glasovati.

Odgovarajući na komentare nazočnih o referendumu, kraljica Elizabeta je rekla: ‘Nadam se da će ljudi pažljivo razmisliti o svojoj budućnosti’, prenosi Reuters.

Odlazak Škotske podijelio bi Veliku Britaniju a, premda se pretpostavlja da je kraljica protiv istupanja Škotske iz unije s Engleskom, ona je posljednjih mjeseci bila iznimno oprezna i dosad uopće nije komentirala referendum.

Komentirajući njezinu nedjeljnu izjavu, izvor u Buckinghamskoj palači kazao je da je kraljičina izjava “u potpunosti nepristrana”.

‘Kraljica je nepristrana po ustavu, iznad politike, i uvijek je govorila da je to pitanje o kojemu treba odlučiti narod Škotske’, rekao je izvor.

Pristaše neovisnosti ovog su vikenda u ispitivanjima javnog mnijenja izgubili prednost pred pristašama ostanka Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu koju su nakratko imali.
>>> Ako se Škotska odvoji, Britanci mijenjaju zastavu? Evo prijedloga za novu

Datum objave: 15.09.2014.