Na 9. Virovskoj prkačijadi koja se održava od 17. do 19. svibnja, uz hrvatske sudjelovat će i slastičari iz Italije, Vijetnama, Paragvaja, SAD-a, Mađarske te Bosne i Hercegovine.

Na prvom europskom festivalu malih tradicijskih kolača koji će se održati u Koprivničko-križevačkoj županiji, u Virju, u tri dana održavat će se radionice, natjecanja, degustacije i prezentacije. Svemu je zajednički nazivnik – slastica, istaknuo je predsjednik Organizacijskog povjerenstva 9. Virovske prkačijade Dražen Đurašević na konferenciji za novinare održanoj u zgradi Koprivničko-križevačke županije.

Predstavljajući program, naveo je da je petak, dan prije službenog otvorenja manifestacije, rezerviran za najmlađe, odnosno za predstavnike devet vrtića i isti broj predstavnika četvrtih razreda osnovnih škola koji će se natjecati u pripremi prkača.

Riječ je o tradicionalnim podravskim sitnim kolačima koji se spravljaju od brašna, masti, šećera, jaja i začina – papra, cimeta, klinčeka te ruma.

Kao popratni sadržaj, u večernjim satima kulinarski chefovi iz Italije Andrea Basilico i Luca Gioiello demonstrirat će spravljanje tjestenine.

U subotu, kada je službeno otvorenje, čak 29 udruga žena natjecat će se u pripremi kolača. Također, Nguyen Thi Yen i Ho Thi Lan spravljat će tradicionalne vijetnamske kolače banh cam i banh ran, a paragvaski kuhar Pablo Estigarribia Villasanti predstavit će slasticu chipa dulce. Matea McConnell iz Ohia (SAD) demonstrirat će pripremu američkog kolačića buckeye candy.

Uz razna natjecanja, predstavljanje tradicijskih nošnji i virovsku veselicu, program će potrajati do kasno u noć. 

Nedjelja će biti rezervirana za druženje pod šatorom. 

Inicijator, odnosno idejni začetnik Virovske prkačijade Stjepan Odobašić naglasio je da Hrvatska ima brojne autohtone slastice, ali ni jedna do sada nije zaštićena kao izvorni proizvod u Europi, a župan Darko Koren rekao je da će dati sve od sebe da prkači dobiju taj status.

Glavni sponzor 9. Virovske prkačijade je Ministarstvo turizma i sporta.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 14.05.2024.