Hrvatski iseljenici cijenjeni su u zemljama u kojima su se nastanili po odlasku iz domovine, a jedan takav primjer je i Kostarikanac Jose Rafael “Fello” Meza Ivankovich.

Ivankovich je jedan od najboljih nogometaša u povijesti Kostarike, male srednjoameričke države od 5 milijuna stanovnika, a njegovo ime nosi stadion u gradu Cartageni, pišu kostarikanske novine La Nacion.

Kostarikanci su se raspisali o Ivankovichu nakon što su Vatreni osvojili broncu u Katru i tako približili svijetu još jednog velikog nogometaša porijeklom iz Hrvatske.

Velika karijera

Ivanković Trojanović došao je u Kostariku u dobi od 24 godine, s grupom Hrvata davne 1850. godine, a među njima je bio i Juan Orlich (Ivan Orlić) čiji će potomak Francisco Orlich biti predsjednik Kostarike od 1962. do 1966. godine.

Ivanković Trojanović, ili “Mijo” kako su ga zvali u Hrvatskoj, stigao je u grad Cartagenu te se ondje bavio trgovinom. U tom bivšem glavnom gradu oženio se lokalnom djevojkom Camilom Ferandez Ruiz. U njihovom braku rođena je Rafaela Ivankovich Fernandez, majka budućeg nogometaša, prenosi direktno.hr.

Mladi napadač Ivankovich rodio se 1920. a nogomet je počeo igrati u lokalnom prvoligašu Cartaginesu, klubu čije ime znači “stanovnik Cartagene”. S napunjenih 20 godina osvojio je naslov prvaka Kostarike, a on je bio najbolji strijelac prvenstva.

Ivankovich je igrao i za reprezentaciju Kostarike s kojom je 1941. godine osvojio prvenstvo Srednje Amerike i Kariba. U sedam utakmica zabio je jedanaest golova, a iste godine je prešao u meksički klub Moctezumu, odakle je sljedeće godine prešao u argentinski Estudiantes.

Kasnije je još igrao u meksičkom Atlanteu s kojim je bio prvak, a osvojio je i prvenstvo Hondurasa s Aduanom de Telo. Sezonu je proveo i u kolumbijskom Universidadu de Bogoti, a 1954. godine vratio se u Cartagines. Karijeru je okončao u kostarikanskom Heredianu tri godine kasnije kao prvak.

Ljubav za Hrvatsku

“Volio je Hrvatsku, uvijek je imao poseban osjećaj za nju”, rekao je njegov sin Meza Ivankovich koji je isto bio nogometaš.

“Bio je ponosan na svoje hrvatske korijene. Htio je posjetiti i upoznati Hrvatsku no zbog raznih razloga bio je spriječen. Ta želja mu se stoga nikada nije ispunila”, napomenu je Meza.

Napadač Ivankovich je nakon igračke karijere bio trener u više klubova za koje je igrao.

Klub Cartagines, stadion je nazvao po njemu 1973. godine. Ivankovich je nakon igračke imao i uspješnu trenersku karijeru, a preminuo 1988. u dobi od 68 godina.


Autor: CroExpress Datum objave: 02.01.2023.