U Austriji se danas kreće u drugo zatvaranje u pandemiji koronavirusa, zbog čega je i Austrijska biskupska konferencija u dogovoru s Ministarstvom kulture postrožila epidemiološke mjere za vjerska okupljanja. 

Najvažnija promjena u mjerama koje će biti na snazi u cijeloj zemlji do kraja studenoga je obvezni razmak od 1,5 metara na misama. U zatvorenim prostorima, ali i na otvorenom obvezno je nošenje zaštitnih maski. Krštenja, vjenčanja, i zajedničke proslave prve pričesti i krizme odgađaju se do daljnjega, ističe se u priopćenju Austrijske BK.

Mjere su u dogovoru s Vladom konkretizirane 1. studenoga i omogućavaju vjernicima odgovorno prakticiranje vjere i u ovom zabrinjavajućem trenutku pandemije, istaknuo je za Kathpress predsjednik ABK nadbiskup Franz Lackner.

Kršćansko milosrđe ovih se dana mora ostvarivati odgovornom brigom za bližnjega i pomoći potrebitima, istaknuo je salzburški nadbiskup.

Kao i dosad, svaki mjesni biskup može unutar propisanih mjera odlučiti hoće li ih postrožiti za župe u nekoj određenoj regiji ili cijeloj biskupiji.

Uz razmak od 1,5 metara osoba koje ne žive u zajedničkom kućanstvu razmotrit će se uklanjanje svake druge klupe u crkvi, treba izbjegavati gužve pred vratima, preporučuju se kraće mise, a gdje je moguće nedjeljne i blagdanske mise treba slaviti u većim crkvama.

Također izostaje zajednička i zborna pjesma, koju mogu preuzeti solisti i instrumenti. Kod primanja pričesti, obvezno na ruku, kao i ostalih sakramenata, neophodni razmak se smanjuje, a djelitelj pričesti mora nositi masku i dezinficirati ruke.

Na grobljima su na snazi vladine mjere, dakle može sudjelovati najviše 50 osoba. Opća obveza nošenja maski tijekom cijele mise ne vrijedi samo za djecu mlađu od šest godina i one osobe koje imaju zdravstvenih problema s nošenjem maski.

Predvoditelj slavlja nije obvezan nositi masku, ali mora držati razmak, a ministriranje je moguće uz razmak i nošenje maski. Uz obvezu nošenja maski i razmaka i na misama na otvorenom mora se i za sve sudionike omogućiti mjesta za sjedenje.

Kao i dosad, neće biti blagoslovljene vode, na ulazima u crkvu moraju biti vidljiva dezinfekcijska sredstva, sve površine koje se dodiruju moraju se redovito dezinficirati a crkve prozračivati.


 

Autor: CroExpress/IKA Datum objave: 03.11.2020.