Pedeset godina hrvatakoga katoličkog dušobrižništva na području gradova Gaggenau, Rastatt i Baden-Baden u Njemačkoj svečano je proslavljeno, u petak 18. studenoga, u punoj dvorani Jahnhalle u Gaggenau.

Sve je na početku pozdravio voditelj Hrvatske katoličke misije Srednji Baden don Ivo Nedić. Potom je okupljene u ime organizatora – misijskog vijeća pozdravila njegova predsjednica dr. Danijela Jurić-Kaćunić. Čestitku je uputio i delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina podsjetivši pritom na važnom hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj. Prigodnu riječ uputio je i provincijal Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca sa sjedištem u Zagrebu don Tihomir Šutalo. Čestitku je uputio i vlč. Tobias Merz, župnik dušobrižničke jedinice Gaggenau. Čestitku je uputio i gradonačelnik Gaggenaua Christoph Florus. Video porukom se javio iz Zadra dugogodišnji voditelj, najprije Hrvatske katoličke misije Baden-Baden, a kasnije Gaggenau-Rastatt fra Miroslav Barun, koja je samostalno djelovala do 2005., kad je pripojedna HKM Srednji Baden.

U Gaggenau proslavljeno 50 godina hrvatskoga katoličkog dušobrižništva na području gradova Gaggenau, Rastatt i Baden-Baden
FOTO: Živa zajednica, Adolf Polegubić

U programu su nastupili misijski zbor pod vodstvom pastoralne suradnice Sanje Gluhak, uz pratnju na klavijaturama pastoralnog suradnika Darka Rubčića. Misijska dječja folklorna skupina izvela je ples Hrvata iz Vojvodine „Bunjevac“, a vode je Anita Frank i Tina Radošević. Tamburaški sastav „Ex Patria“ poveo je okupljene pjesmom kroz hrvatske krajeve. Svoju pjesmu „Srce s dvije domovine“ na njemačkom je krasnoslovila Anita Frank. Pjevači misijskog zbora program su zaključili pjesmom „Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj“, posvećenu svima onima koji su svoje živote položili na oltar domovine te su se tako zahvalno priljučili Danu sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u domovini i svijetu.

U slavlju su sudjelovali uz voditelja misije don Ivu Nedića i misijski dušobrižnici don Sebastijan Marković, don Vjekoslav Kanić i don Stjepan Matijević, a uz pastoralnu suradnicu Sanju Gluhak i pastoralnog suradnika Darka Rubčića u misiji kao pastralna suradnica djeluje i Đurđica Kušić. Kroz program su vodile na hrvatskom jeziku Ankica Šojat i Marijana Ćorković na njemačkom. Za sve je priređen domjenak.

Tijekom večeri okupljeni su se tekstom i slikom upoznali s pastoralom na području gradova Gaggenau, Rastatt u Baden-Baden. Najprije je osnovana 1971. HKM Baden-Baden, dok je na tom području djelovao fra Dane Milas (1966.-1972.), član Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitalja sa sjedištem u Splitu. O. Milas je godinu dana kasnije, 1972. otišao u Berlin, a Nadbiskupski ordinarijat u Freiburgu imenovao je o. Miroslava Baruna voditeljem HKM Baden-Baden. Budući da je u Gaggenau bilo više Hrvata, sjedište misije iz Baden-Badena premješteno je u Gaggenau i tako je nastala HKM Gaggenau-Rastatt.

Hrvati su se na misna slavlja na tom području okupljali: u crkvi sv. Josipa i sv. Marije u Gaggenau, u crkvi Srca Isusova u Rastattu, u Stiftskirche i crkvi sv. Groba u Baden-Badenu, u crkvi sv. Petra i Pavla u Bühlu, u crkvi sv. Ivana u Ottersweieru, u crkvi sv. Fidelisa u Offenburgu, u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Kehlu te u crkvi sv. Petra i Pavla u Lahru. Na području nadbiskupije Freiburg djelovali su franjevci trećoreci: fra Jerko Runje, fra Ivan Badurina, fra Nikola Nižić, fra Božo Bugarija, fra Božo Rimac, fra Stjepan Mikulan, fra Alojzije Duvnjak, fra Josip Mazić i fra Miroslav Barun. Fra Miroslav Barun je prije odlaska iz misije objavio knjigu „Hrvatska katolička misija Gaggenau-Rastatt-Kronika (Sjećanja)“. Misija je posebno u vrijeme Domovinskog rata bila aktivna na humanitarnom, ali i drugom pogledu.

U misiji su kao pastoralne suradnice djelovale s. Vjera Posavec (milosrdnica) te školske sestre franjevke Krista Kralja Provincije Presvetog Srca Isusova iz Splita: s. Bonifacija Barun, s. Virgina Župić, s. Vitalija Križan, s. Rozarija Župić, s. Sebastijana Stanić, s. Damira Gelo, s. Viktorija Drmić, s. Vedrana Ivišić, s. Marija-Jelena Mijić, s. Ambrozija Ćaleta, s. Vinka Čovo, s. Ambrozija Ćaleta, s. Ljubica Bilobrk i s. Mariangela Todorić. Kao pastoralna suradnica u misiji je djelovala Ljiljana Palatinuš r. Vugrinec i Mato Grgić (na zamjeni). Neko je vrijeme kao socijalna radnica radila milosrdnica s. Josefina Cvetić (1972.).

Fra Danijel Milas u nadbiskupiju Freiburg došao je 1966. i nastanio se u Villingenu. Godinu dana kasnije iz praktičnih pastoralnih razloga prešao je u Offenburg, u kojem je ostao do 1970., kada prelazi u Baden-Baden. Do osnutka misije područje Offenburga bilo je u sastavu susjednih misija Freiburg i Baden-Baden. u Svečanost primopredaje bivše HKM Gaggenau-Rastatt sadašnjoj misiji Srednji Baden sa sjedištem u Karlsruheu i ispraćaj voditelja HKM fra Miroslava Baruna, franjevca trećoredca, koji je u misiji djelovao 35 godina, bila je 1. srpnja 2007. u crkvi sv. Marije u Gaggenau.


Autor: CroExpress/Živa zajednica, Adolf Polegubić Datum objave: 21.11.2022.