U crkvi Presvetoga Srca Isusova u London, svetu misu za Domovinu na Duhove, u nedjelju, 28. svibnja, predslavio je voditelj Hrvatske katoličke misije u Londonu fra Ljubomir Šimunović.

Fra Ljubomir je u propovijedi istaknuo kako se ljubav prema Domovinu pokazuje zahvalnošću. Domovina je kupljena krvlju mučenika. I u našoj generaciji ima onih koji samozatajno kroz služenje daruju svoj život svoj Domovini. Veza s Domovinom pokazuje se kroz očuvanje hrvatskog jezika. Jezik pomaže u sporazumijevanju, ali i razumijevanju. Čuvati nam je materinji jezik, jer onaj tko izgubi jezik, gubi vezu sa svojom poviješću i identitetom.

Razumjeti znači biti otvoren za zajedništvo. „Gospodine Isuse, blagoslovi nas i našu domovinu plodovima i darovima svoga duha“, zaključio je fra Ljubomir. Himnom „Lijepa naša“ pozdravljena je Domovina, a nazočnima se poslije mise obratio hrvatski veleposlanik u Ujedinjenoj Kraljevini Igor Pokaz koji je spomenuo postignuća Republike Hrvatske te na kraju svoga veleposlaničkog služenja zahvalio fra Ljubomiru i hrvatskoj katoličkoj zajednici na suradnji i zajedništvu.

Veleposlanik Pokaz je rekao da je u londonskoj hrvatskoj katoličkoj zajednici upoznao mnoge krasne ljude, svjedočio raznim životnim pričama i uvjerio se iznova i iznova koliko smo mi možda nevelik narod po brojnosti, ali ogroman po raznim svjetskim postignućima.

Sve to ne bi bilo moguće bez velikog srca, široke duše i povrh svega ljubavi, rekao je. „Hvala vam svima na prijateljstvu i suradnji svih ovih godina i veselim se nekim novim susretima“, istaknuo je veleposlanik Pokaz. Kao uspomenu na zajedničke londonske godine fra Ljubomir je veleposlaniku Pokazu darovao lik Gospe Walsinghamske iz Westminsterske katedrale, zahvalivši mu na pokazanoj ljubavi za hrvatsku katoličku zajednicu u Ujedinjenoj Kraljevini i dobroj suradnji Veleposlanstva i Misije.

Misi su nazočili predstavnik Ujedinjene Kraljevine u Savjetu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Franko Cetinić i predstavnik Hrvatske ratne mornarice u mornaričkom zapovjedništvu NATO saveza kapetan fregate Zoran Dražić. Misno slavlje animirao je zbor mladih pod vodstvom Terezije Štimec.


Autor: CroExpress/HKM London Datum objave: 31.05.2023.