Policija je izvijestila da su neke od žrtava bile na meti osumnjičenika, dok su druge nasumično napadnute.

Majka dvoje djece, Lana Head, jedna je od 10 žrtava ubijenih u smrtonosnom pohodu nožem u Saskatchewanu.

Njezin bivši partner Michael Brett Burns i otac njezinih kćeri kazao je kako su Head i njezin sadašnji partner umrli od ozljeda u nedjelju na James Smith Cree Nationu.

Rekao je da se mnogi članovi obitelji bore s gubitkom i da je nedjelju navečer proveo u bolnici Melfort tješeći neke od njih.

Stanovnici Weldona identificirali su jednu od žrtava kao Wesa Pettersona.

Ruby Works kazala je kako je 77godišnji udovac bio poput ujaka.

– Nije ništa učinio. Nije ovo zaslužio. Bio je dobar čovjek mekog srca. Onesvijestila sam se kad sam čula, poznam ga još otkad sam bila mala. Nitko u ovom gradu više neće spavati. Bit će prestravljeni otvoriti vrata – kazala je.

Još jedan stanovnik Weldona opisao je žrtvu kao dobroćudnog starca: ‘Ne bi zgazio ni muhu‘.

Kazao je i kako je Pettersonov unuk bio u podrumu kuće u vrijeme napada te da je on nazvao policiju.

Sućut obitelji žrtava izrazio je i kanadski premijer Justin Trudeau.

“Napadi u Saskatchewanu su užasni i srcedrapajući. Moje misli su s onima koji su izgubili voljene i s ozlijeđenima”, napisao je Trudeau na svom Twitteru.

Kanadska policija imenovala je Damiena Sandersona i Mylesa Sandersona kao dvojicu osumnjičenih za nezapamćeni pokolj.

Kanadska policija u nedjelju je priopćila da je u potrazi za dvojicom osumnjičenih za koje se vjeruje da su ubodima nožem ubili 10 i ranili najmanje 15 ljudi u pokrajini Saskatchewan.

Policija je imenovala Damiena Sandersona i Mylesa Sandersona kao dvojicu osumnjičenih i rekla da putuju u crnom Nissan Rogueu.

Ubodi su prijavljeni rano ujutro po lokalnom vremenu, a policija je izdala upozorenje od opasnih osoba u cijeloj pokrajini.

Do poslijepodneva su slična upozorenja izdana i u susjednim pokrajinama Alberti i Manitobi.

Rhonda Blackmore, zapovjednica Kraljevske kanadske konjičke policije Saskatchewan, rekla je da vlasti ne znaju jesu li osumnjičeni promijenili vozila.

“Njihova lokacija i smjer putovanja su nepoznati. Užasno je što se danas dogodilo u našoj pokrajini”, rekla je Blackmore.

Kazala je i da je policija još uvijek u početnoj fazi istrage, da pokušava utvrditi odnos između dvojice osumnjičenika i jesu li bili poznati policiji. Nije mogla navesti motiv napada.

Napadi su se dogodili na više lokacija, a policija istražuje 13 mjesta na kojima su pronađene ili mrtve ili ozlijeđene osobe.

Policija je poručila da se čini da su neke od žrtava bile na meti osumnjičenika, dok su druge nasumično napadnute. U potrazi za osumnjičenima policija je angažirala dodatne snage.

Možda ima dodatnih ozlijeđenih žrtava koje su se same prevezle u razne bolnice, rečeno je novinarima na konferenciji za novinare.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 05.09.2022.