Predstavnici njemačkog gospodarstva izrazili su u srijedu zabrinutost zbog porasta popularnosti radikalno desne Alternative za Njemačku (AfD) strahujući za međunarodnu konkurentnost Njemačke zbog pojačane ksenofobije.

„Porast popularnosti AfD-a me sablažnjava kako osobno tako i kao poduzetnika“, rekao je predsjednik Udruge njemačkih poslodavaca Rainer Dulger za agenciju Dpa.

„AfD negira da su klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem. AfD se neprijateljski odnosi prema Europi. To bi građane zapravo trebalo zastrašiti a ne privlačiti“, rekao je Dulger.

On je rekao kako građanima ponovno treba pružiti priliku da se vrate demokratskim strankama i pozvao socijaldemokratsko-zeleno-liberalnu vladu da prekine trend stalnih svađa unutar koalicije.

I predsjednik Središnje udruge njemačkih zanatlija, Joerg Dietrich je apelirao na vladu da pokrene procese koji bi vodili k tomu da se građani opet pomaknu prema središtu političkog spektra.

„Strahovi kad je u pitanju budućnost se često mogu pretvoriti u bijes i frustraciju što vodi tomu da građani biraju iz protesta“, rekao je Dietrich.

Predstavnici gospodarstva i vodeći ekonomisti već dulje vrijeme upozoravaju na posljedice rasta popularnosti AfD-a koji se u ispitivanjima javnog mnijenja etablirao na preko 20 posto a u nekim dijelovima istočne Njemačke je s preko 30 posto podrške uvjerljivo najjača politička stranka.

To se posebice odnosi na činjenicu da njemačkoj kronično nedostaje stručne radne snage što bi, prema planovima savezne vlade, trebalo biti ublaženo dodatnim useljavanjem.

„Privlačenje strane radne snage neće uspjeti u željenom obimu ako strankama koje se zalažu za izolaciju, poput AfD-a, i dalje bude rasla popularnost“, rekla je ekonomistica Ulrike Malmendier, članica gremija tzv. Ekonomskih mudraca koji po pitanjima gospodarstva savjetuje saveznu vladu.

Ona je rekla da Njemačka sa svojim kompliciranim jezikom, neatraktivnim uvjetima za obitelji poput nedostatka mjesta u vrtiću i ogromnom birokracijom već i sad ima dovoljno problema kada je u pitanju privlačenje stručnjaka iz inozemstva.

Mnogi strahuju da bi i ulaganja velikih hi-tech kompanija kao što je Intel, koji pored Magdeburga na istoku Njemačke gradi tvornicu poluvodiča, mogla biti ugrožena s obzirom na to da će stručnjaci iz inozemstva, posebice oni koji su po vanjštini drugačiji od domaćeg stanovništva, radije odabrati neku drugu zemlju za useljavanje.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 27.07.2023.