Od 3. do 5. svibnja, u Offenbachu je održan seminar hrvatskog folklora “4 zone u 3 dana”, u organizaciji prominentnog hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Dijaskorak.

Seminar je bio namijenjen voditeljima i članovima svih folklornih skupina i svim osobama koje zanima izvođačka praksa hrvatske plesne tradicijske kulture i obuhvatio je izbor plesova i pjesama četiriju etnokoreoloških zona hrvatskog folklora. Veliki broj zaljubljenika u hrvatsku baštinu na ovom seminaru pjesmom i plesovima kroz hrvatsku tradicijsku umjetnost vodili su Ladovci Alen Šušković i Anita Huđek. 

Dijaskorak kroatischer Kulturverein Offenbach e.V. održao je od 3. do 5. svibnja 2024. svoj prvi seminar hrvatskog folklora pod nazivom “4 ZONE U 3 DANA”. Kao što već samo ime kaže, polaznici su u jednom vikendu imati priliku proći i naučiti pjesme i plesove iz Jadranske, Dinarske, Alpske i Panonske plesne zone.

Seminar su održali dvoje profesionalnih plesača Ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske LADO, Alen Šušković i Anita Huđek, što je jamčilo profesionalni pristup i vrlo intenzivan tempo, prenose nam organizatori.

Ukupno je bilo više od 100 sudionika, članova hrvatskih folklornih skupina iz Švicarske i iz 15 njemačkih gradova.

U večernji satima održala su se i dva neformalna druženja (jedno uz Tamburaše Dijaskoraka). Nakon zajedničkog ručka u nedjelju uslijedilo je snimanje naučenog sadržaja sa svim sudionicima i opraštanje. Svi sudionici dobili su i priznanja Hrvatske matice iseljenika, kao podršku edukaciji s ciljem očuvanja hrvatske folklorne baštine u iseljeništvu, prenosi Glas Hrvatske.

Dosadašnji dojmovi svih sudionika vrlo su pozitivni te je izražena želja za održavanjem sličnog seminara i u budućnosti, zaključuju organizatori.


Autor: CroExpress Datum objave: 09.05.2024.