Točno pet minuta prije 11 sati, u poduzetničkom inkubatoru u Sisku, svečano je otvorena tradicionalna poslovna konferencija “MEETING G2.9” pod nazivom “Zemlja izlazećeg optimizma”.

Ovogodišnji događaj, koji ima za cilj povezati poslovnu zajednicu i iseljeničke Hrvate, održava se prvi put izvan Zagreba, upravo u Sisku. Na otvaranju konferencije okupilo se više od dvjesto poduzetnika i javnih ličnosti iz tradicionalnih iseljeničkih zemalja, uključujući SAD, Kanadu, Australiju, Nizozemsku i države Južne Amerike, koji su se pridružili brojnim stručnjacima iz Hrvatske.

Predsjednik Udruge “Meeting G2”, Krešimir Buterin, izjavio je: “Pet do jedanaest znači da još nije prekasno. Vjerujemo da unatoč svim izazovima možemo zajedničkim naporima ostvariti pozitivne rezultate. To je naša glavna nit vodilja ove konferencije – povezati znanja iseljeničke i lokalne Hrvatske te gospodarski revitalizirati Banovinu koja je gospodarski teško stradala nakon potresa.”

Na otvaranju konferencije podršku su izrazili i visoki dužnosnici, uključujući državnog tajnika za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdenka Lucića, zamjenika državnog tajnika za Središnji državni ured za Hrvatske izvan Republike Hrvatske Darija Magdića te posebnog savjetnika predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića za gospodarstvo, Velibora Mačkića. Mačkić je istaknuo važnost decentralizacije zemlje za njezin razvoj i podržao napore Ureda predsjednika u obnovi Banovine nakon potresa.

Veleposlanik Republike Austrije, Josef Markus Wuketich, također je pružio podršku konferenciji, ističući ulogu austrijskih investicija u tvrtku Gavrilović. Predstavnici grada Petrinje i županije pozvali su na aktivno sudjelovanje u obnovi područja, naglašavajući da pasivnost nema mjesta u ovom trenutku.

Posebno je pozornost izazvao Matt Sertić, uspješni poduzetnik koji je 80-ih godina napustio Sisak i preselio se u SAD, gdje je osnovao svjetski poznatu tvrtku za proizvodnju mikročipova i novih tehnologija, Applied Ceramics. Sada je svoj uspješan posao preselio u svoj rodni grad i osnovao najveći poduzetnički inkubator u Hrvatskoj. Sertić je zaključio: “Nadam se da će moj primjer inspirirati i druge na poduzetničke pothvate. Kapital je uvijek moguće pronaći, a srce hrvatskog iseljeništva itekako je veliko.”

MEETING G2.9 konferencija nastavlja s nizom panela, radionica i predavanja tijekom narednih dana, s nadom da će potaknuti suradnju i pozitivne promjene u gospodarskom i društvenom razvoju Hrvatske.


Autor: CroExpress Datum objave: 28.09.2023.