U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 834 novih slučajeva zaraze covidom-19, skoro stotinu više nego dan ranije kad ih je bilo 745, a četiri su osobe umrle, objavila je u petak slovenska vlada.

S posljednjim slučajevima ukupan broj novozaraženih u Sloveniji od početka epidemije povećao se na 11.517, a trenutačno je aktivno 5413 slučajeva, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Povećava se i broj hospitaliziranih pacijenata pa ih je prema novim podacima sada već 242, od čega 45 na intenzivnom liječenju, a broj umrlih povećao se na 180.

Nakon novog neslavnog rekorda u broju oboljelih, zbog čega se razmišlja o ponovnom proglašenju epidemije, od danas su na snazi nove oštre mjere koje je donijela vlada. One među ostalim uključuju djelomični “lockout” sedam od 12 statističkih regija u kojima živi više od polovice stanovništva, uključujući središnju regiju čije je središte Ljubljana.

Riječ je o tzv. crvenim zonama u kojima je više od 140 zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana. U njima su na snazi odluke o zabrani izlaska iz tih zona osim u 11 iznimaka, slično režimu ovog proljeća u prvom valu epidemije (odlazak na posao i povratak s posla), odlazak u zdravstvenu ustanovu ili ljekarnu i slični nužni slučajevi.

U njima je na snazi i potpuna zabrana okupljanja većeg broja ljudi na javnim mjestima i u zatvorenom, nošenje maski obvezno je i na otvorenom, a ugostiteljski lokali i fitness centri bit će zatvoreni najmanje 14 dana.

S druge strane, stanovnici tih regija mogu prelaziti u preostale “narančaste zone” i u slučaju tranzita prema inozemstvu.

Vlada je objavila da su i neke trenutno “narančaste pokrajine” na rubu ulaska u “crveno”, a svaki će se tjedan popis tih zona prilagođavati trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ovisno o tome poboljšava li se stanje ili pogoršava.

Na nacionalnoj razini od ponedjeljka je na snazi odluka po kojoj će se obrazovni proces u cijeloj državi odvijati putem interneta, osim za prvih pet razreda osnovnih škola, a normalno će do daljnjega raditi vrtići.

Slovenski parlament sinoć je na prijedlog vlade prihvatio novi zakonski paket kojim su produžene mjere subvencioniranja radnih mjesta i održavanja socijalne stabilnosti.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 16.10.2020.