Poznati su svi detalji stanja građevine i onoga što je potrebno učiniti u svakom elementu njezine obnove. Preduvjet je to za dovršetak kompletnog izvedbenog projekta nužnog da bi se pristupilo hitnim mjerama sanacije

Iako su napravljeni prvi koraci ka obnovi katedrale postavljanjem jednog od dvoje zamjenskih križeva, posao niti blizu nije gotov, a onaj pravi započet će u veljači ove godine, najavili su na Radio Sljemenu.

Nakon iscrpnih istražnih radova i postavljanja senzora koji cijelo vrijeme prate gibanje katedrale, prvi puta su svi dijelovi konstrukcije katalogizirani i numerički obrađeni. Poznati su svi detalji stanja građevine i onoga što je potrebno učiniti u svakom elementu njezine obnove. Preduvjet je to za dovršetak kompletnog izvedbenog projekta nužnog da bi se pristupilo hitnim mjerama sanacije, prenose.

Kako je najavio dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić, “sve mora biti završeno u sljedeća dva tjedna, dok žurne sanacijske mjere imaju rok do konca svibnja”.

To su rokovi koji su vezani za izvedbene projekte skela koje će biti izvedene vezano za tornjeve, skele vezane za zaštitu svoda da ne bi došlo do urušavanja i vanjske skele koja je vezana za zidove katedrale.”

Najugroženiji su tornjevi

“Stabilizacija tornjeva se mora napraviti u obliku čelične konstrukcije koja će biti izvedena iznutra, a slično je i sa svodovima. Zatega koja dolazi ispod, u petama svodova, također će biti nešto deblja, bit će ih nešto više, ali također na toj visini od dvadeset metara, u odnosu na postojeće zatege neće biti velike razlike. Iznad svodova dolazi jedan kruti okvir, čelični, koji također služi za stabilizaciju”, rekao je autor koncepta konstrukcijske obnove prof. Damir Lazarević.

Autor: CroExpress Datum objave: 12.01.2022.