U organizaciji i pod pokroviteljstvom Američko-hrvatskog kongresa, u Zagrebu u Hrvatskoj matici iseljenika, predstavljeno je dvadeset četverogodišnje stvaralaštvo Hrvatske iseljeničke lirike New York (HIL NY) u nazočnosti predstavnika brojnih hrvatskih institucija i iseljenika koji su za ovu priliku doputovali iz SAD-a, Australije i Europe.


Udruga je osnovana 2000. godine u New Yorku na Manhattanu, pri Hrvatskoj katoličkoj misiji Astoria, na inicijativu Nade Pupačić. Okuplja hrvatske pjesnike iseljenike s pet kontinenata i vrlo uspješno i kontinuirano djeluje već 24 godine. U proteklih 24 godine, udruga je putujući na nekoliko kontinenata iznjedrila 22 zbirke pjesama i Monografiju povodom 20. obljetnice stvaralaštva. Recenzenti zbirki bili su ugledni akademici, profesori i znanstvenici, a u oslikavanju naslovnica sudjelovali su brojni umjetnici.

Svečanost je započela pjesmom “Jedna je Hrvatska”, koju su izveli autor pjesme Josip Čenić i Mišo Mijo Bijuklić. Zatim se nazočnima obratio mons. Pintarić prigodnim riječima i blagoslovom. Minutom šutnje odana je počast svim poginulima u stvaranju Republike Hrvatske, kao i preminulim pjesnicima.

Ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova nazočnima su se obratile izaslanica ministra MVEP-a, prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, posebna savjetnica Gordana Grlić – Radmana hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova, te Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica MVEP-a. Ispred Ministarstva kulture i
medija RH prisutne je pozdravila Mirjana Ana Maria Piskulić, načelnica sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove.

Ispred Državnog ureda za Hrvate izvan RH, izaslanica glavnog tajnika Zvonka Milasa, načelnica sektora za hrvatsko iseljeništvo Ana Marija Frković i dr. sc. Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Predsjednik Matice hrvatske, Miro Gavran, hrvatski dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prisutne je pozdravio prigodnim riječima. 

Izgradimo zajedništvo!!! 🇭🇷

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskeSrijeda, 5. lipnja 2024.

Počasni doktor Splitskog sveučilišta, utemeljitelj i ravnatelj Centra hrvatskih studija Sveučilišta Macquarie u Sydneyu, Luka Budak, član strukovne udruge Association for Slavic, East European and Eurasian Studies (ASEEES) u SAD-u, udruge Australian and New Zealand Slavists’ Association (ANZSA) u Australiji i Novom Zelandu, te Association for Croatian Studies (ACS) u SAD-u, izrazio je veliko zadovoljstvo što po treći put
na dva kontinenta sudjeluje u predstavljanju sjajne knjige, Monografije HIL NY.

Nada Pritisanac Matulich, civilna predstavnica Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, predsjednica Američko-hrvatskog kongresa te članica Upravnog odbora Udruge hrvatskih američkih stručnjaka (Association of Croatian American Professionals), inicijatorica je i voditeljica globalnog projekta „Kravata istaknutih Hrvatica i Hrvata u iseljeništvu“, a uz sve to je i članica Hrvatske iseljeničke lirike NY od 2011. godine, te inicijatorica predstavljanja dvadeset četverogodišnjeg stvaralaštva Hrvatske iseljeničke lirike New York u Zagrebu, zahvalila se svima na velikoj podršci iskazanoj dolaskom na događaj. Također se zahvalila svim članovima HIL NY na dugogodišnjem požrtvovnom radu u očuvanju hrvatskog jezika u iseljeništvu. Posebnu zahvalu uputila je Branki Bezić Filipović, dugogodišnjoj suradnici hrvatskog iseljeništva, koja je za ovu prigodu pripremila elektronski prikaz 24-godišnjeg druženja i stvaralaštva HIL NY. Zahvalila se i sjajnoj voditeljici programa Valentini Badanjak Pintarić.

O samim počecima i osnivanju HIL NY vrlo emotivno se prisjetio jedan od osnivača Hrvatske iseljeničke lirike New York, gospodin Ivan Dobra, pjesnik, Žirjanin rođen u Šibeniku, koji je dio života proveo u iseljeništvu u New Yorku. Član je Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske i Hrvatske akademije Amerike.

Ivan Dobra naglasio je da se udruga devetnaest godina samofinancirala putujući iz grada u grad, iz kontinenta na kontinent, te je financirala svojih 19 zbirki pjesama. Na oduševljenje prisutnih, recitirao je jedan od svojih brojnih soneta. Hrvatska književnica i radijska novinarka Ivana Bačić-Serdarević, dugogodišnja suradnica hrvatskog programa Special Broadcasting Servicea iz Sydneya, članica
nekoliko hrvatsko-australskih književnih društava, pročitala je uvod u Monografiju tiskanu povodom dvadesete obljetnice, iz kojeg je razvidan put i djelovanje HIL NY kao i kronologija druženja.

Pjesnik, glazbenik i tekstopisac Mijo Mišo Bijuklić i Steve Ravić, australsko-hrvatski redatelj, producent i scenarist, rođen u Australiji, dragovoljac Domovinskog rata, ukazali su na potrebu posvetiti više pažnje kulturnom stvaralaštvu u iseljeništvu. 

Mijo Mišo Bijuklic pozvao je nazočne na ovogodišnji susret pjesnika iseljenika koji je dogovoren za mjesec kolovoz na otoku Pagu. 

U Zagrebu je predstavljeno dvadeset četverogodišnje stvaralaštvo Hrvatske iseljeničke lirike New York (HIL NY)

Ispred Američko-hrvatskog kongresa, predsjednica Pritisanac Matulich dodijelila je nagradu za životno djelo Nadi Pupačić, inicijatorici i osnivačici te dugogodišnjoj predsjednici Hrvatske iseljeničke lirike New York. Vidno dirnuta velikim odazivom predstavnika ministarstava, Državnih institucija, akademika, Saborskih zastupnika, znanstvenika, sveučilišnih profesora i naj uglednijih predstavnika Domovinske i iseljene Hrvatske, Nada Pupačić je u svom emotivnom obraćanju zahvalila svima koji su na bilo koji način tijekom proteklih gotovo četvrt stoljeća podržali i podržavaju Hrvatsku iseljeničku Liriku New York, te je pozvala sve prisutne na proslavu 25 obljetnice osnutka HIL NY  koja će se slijedeće godine održati u SAD-u u New Yorku.

Don Markušić, predsjednik ACAP-a (Association of Croatian American Professionals) u Zagrebu, australski i britanski odvjetnik, jedini pravnik iz općeg prava koji je primljen u Hrvatsku odvjetničku komoru, istaknuo je svoju pravnu praksu koja obuhvaća sva područja stranih ulaganja, imovinsko, ostavinsko i trgovačko pravo.

Ispred udruge HIL NY, zahvalnice je podijelio Mijo Bijuklić: Nadi Pupačić i Ivanu Dobri kao osnivačima,
Nadi Pritisanac Matulich za dugogodišnju podršku udruzi, te Branki Bezić Filipović za dugogodišnje praćenje i objavljivanje rada HIL NY.


Autor: CroExpress Datum objave: 05.06.2024.