Hrvatska ženska rukometna reprezentacija nastavlja nevjerojatni niz na Europskom prvenstvu u Danskoj, ali može i sanjati san o polufinalu. Nakon četvrte pobjede u nizu, što se dogodilo prvi put u povijesti, i to u jubilarnoj 50. utakmici na tim natjecanjima, svladala je Rumunjsku 25:20 i stigla na korak do polufinala.

I ne samo to. Nakon četiri poraza, to je prva pobjeda protiv Rumunjske na europskim smotrama čime je srušena još jedna neugodna tradicija.

HRVATSKA: Bešen 1/3   , Pijević 9/27   , P. Posavec 0/2    , Krsnik 2/4    , S. Posavec -/-   , Mičijević 4/6    , L. Kalaus 4/8   , D. Kalaus  -/-  , Ježić 4/4   , Japundža 0/1   , Šimara 1/1    , Debelić  1/3  , Mamić 2/3   , Vidak -/-    , Blažević  7/10   , Prkačin  -/-  ,

RUMUNJSKA: Mazareanu  -/-   , Dedu 8/26   , Dumanska 4/11  , Dinca 0/2    , Subtirica Iovanescu  -/-    , Buceschi 5/7   , Neagu  6/11  ,Laszlo 1/3    , Popa -/-    ,Polocoser  2/3  , Ostase 3/5     , Seraficeanu  2/3     ,Iuganu 1/2  , Savu -/-   , Dindiligan  -/-    ,

Nakon sjajnih igara u prvom krugu, pomalo nervozno Hrvatska je počela susret s Rumunjskom. U prvih desetak minuta još je držala rezultatsku ravnotežu jer je obrana sjajno funkcionirala. Ali u napadu je bilo previše promašenih čistih prilika i postojala je realna opasnost da nam se to osveti. Rumunjska je u 18. minuti imala plus četiri (4:8).

Ali nakon minute predaha i razgovora Nenada Šoštarića s djevojkama sve je sjelo na svoje mjesto. Uslijedila je prava rapsodija u „plavom“. U nešto manje od deset minuta, Hrvatska je najprije napravila niz od sedam pogodaka za redom, odnosno do kraja 10:2, i Rumunjska se našla u minusu od četiri pogotka (14:10) na poluvremenu.

Pri tome je reprezentacija koja je na posljednjem Europskom prvenstvu 2018. godine u Francuskoj  bila u polufinalu, ostala punih osam minuta bez postignutog pogotka.

Još odlučnije Hrvatska je otvorila drugi dio. Za manje od šest minuta podigla je svoju prednost na plus šest (17:11), i na neki način kupila vrijeme kada će doći umor i pad koncentracije. Rumunjska je uskoro prepolovila tu našu prednost, ali kada god bi zaprijetila opasnost da se sasvim približi bljesnula bi obrana ili Tea Pijević na vratima.

U ovom susretu nije imala toliko mnogo obrana kao u prva dva, ali svaka od tih devet protiv Rumunjske imala je svoju vrijednost. S druge strane, izbornik je u napadu rotirao sve što je mogao  da bi održao visoki ritam, ali i dao priliku za predah onima koje su najviše vukle do tada.

Po nepisanom pravilu u svakom susretu imali smo novu junakinju. U ovom susretu to je bila Valentina Blažević koja je imala realizaciju 7 od 11, što je za nekoga tko se toliko troši igrom u sredini, organizaciji napada, pa i obrani sjajan domet.

Igrom sudbine ona je trenutačno članica rumunjskog kluba Magura Cisnadie, i kao da im je željele poslati poruku koga imaju u svojim redovima. Kod Rumunjske najbolja Cristina Neagu sa šest pogodaka.

Hrvatska je tako nakon četiri susreta s maksimalnim učinkom na Europskom prvenstvu. To ni jedna naša ženska reprezentacija nije učinila do sada. Korak ih dijeli od vječnosti, odnosno polufinala. Ali da ne žurimo. Idemo susret po susret. Rumunjska je pak ovim porazom ispala iz svih kombinacija za poluzavršnicu.

EHF EURO 2020: SKUPINA II
HRVATSKA – RUMUNJSKA  25:20


Autor: CroExpress, Hrvatski rukometni savez Datum objave: 11.12.2020.