Dvije njihove zaposlenice objašnjavale su putniku kako je jednostavnije dati mito nego da se stvar zakomplicira i da se piše prekršajna prijava, da se mora platiti velika kazna i da ima problema s policijom. 

Dvije hrvatske carinice na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, između Hrvatske i BiH, snimljene su kako traže mito. Snimio ih je putnik od kojeg su tražile novac. 

Audio snimka objavljena je na YouTubeu, a iz Carinske uprave potvrdili su autentičnost

Dvije njihove zaposlenice objašnjavale su putniku kako je jednostavnije dati mito nego da se stvar zakomplicira i da se piše prekršajna prijava, da se mora platiti velika kazna i da ima problema s policijom. 

Kada im je putnik, koji ih je tajno snimio, rekao kako nema dovoljno novca u novčaniku, dvije carinske službenice su ga spremno uputile da se vrati do obližnjeg mjesta i na bankomatu podigne iznos koji su tražile. 

Prvo jedna carinica objašnjava putniku da kazna za neprijavljenu robu koju je iz BiH htio prenijeti u Hrvatsku sigurno ne bi bila ispod 10 tisuća kuna. Rekla je da kada to stave na vagu može biti i više, ali da će izgubiti i puno vremena te da će na granici morati stajati najmanje tri sata. ”Možda ćete stajati i četiri sata jer šefica već piše dva prekršaja”, rekla mu je i upozorila ga kako bi mogao imati problema i s policijom, što mu, kako je rekla, nikako ne bi savjetovala.

Na snimci se potom čuje traženje mita. 

Čuli ste kolika je kazna, vi predložite nešto kolegici…”, govori carinica. 

Na to joj putnik odgovara kako slabo stoji s gotovinom te kako nije bio spreman na to. 

Uključuje se druga carinska službenica koja pojašnjava: “Mi nemamo bankomat ovdje”, a putnik na to odgovara kako u novčaniku ima gotovine od stotinjak eura pa kaže kako se radi o 1500 švedskih kruna. 

Jedna od dviju carinskih službenica tada kaže: “Kolegica gubi na plaći ako ne napiše prekršaj”. 

Kad je čovjek spomenuo krune, carinica mu kaže: “Svaka čast švedskim krunama, ali što ćemo mi s njima?”

Putnik govori kako bi rado dao novac koji očekuju, ali da ga nema kod sebe. Kaže kako nosi malo gotovine jer sve plaća karticama.

”Pa ništa, onda moramo raditi prekršaj”, odgovara mu carinica. On još jednom nudi švedske krune, što one odbijaju i daju mu uputu da ode do bankomata i podigne kune, točno ga navodeći gdje se nalazi bankomat.

Kada se putnik vratio i rekao kako mu je kartica blokirana za inozemne transakcije, carinice su mu se ipak smilovale i, pod uvjetom da se vrati u BiH i ostavi stvari koje nije mogao unijeti u Hrvatsku, može nastaviti putovanje.

“Nemojte mi ništa pričati, vratite u Bosnu i oprostit ću vam”, rekla je na kraju carinica. 

Da stvar bude još zanimljivija, radilo se, kako se navodi, o teglici meda, boci Pelinkovca, tri butelje vina i 15-ak pašteta.

Iz Carinske uprave potvrdili su autentičnost za Index. Navode kako je pokrenut postupak unutarnjeg nadzora i kontrole radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti slučaja.

Utvrđen je identitet službenica te mjesto događaja.

“S obzirom da je iz dosad utvrđenih okolnosti slučaja razvidno postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela s obilježjem korupcije, o navedenom događaju je žurno, preliminarno pisanim aktom obaviješten i USKOK. U ovome trenutku, a s obzirom da je iz same osnovne analize sadržaja snimke i dostupnih informacija sasvim razvidno eklatantno nezakonito postupanje i prekoračenje ovlasti od strane ovlaštenih carinskih službenica s obilježjima korupcije, Carinska uprava je udaljila službenice s poslova graničnog carinskog nadzora”, navode iz Carine. 

Protiv službenica će biti pokrenut disciplinski postupak te podnesena kaznena prijava USKOK-u.

Carinska uprava posebno ističe da je iz samog sadržaja snimke razvidno skandalozno, sramotno i degutantno postupanje koje nema i ne može imati bilo kakvo opravdanje.

“Takvo besprizorno i skaredno postupanje nanijelo je nemjerljivu štetu carinskoj službi i svim carinskim službenicima koji savjesno obavljaju svoje dužnosti, pri čemu posebno ističemo da Carinska uprava oštro sankcionira svako, pa i najmanje koruptivno postupanje u službi, kao i da službenicima koji se odaju ovakvim i sličnim oblicima nečasnih radnji nema mjesta u carinskoj službi”, stoji u odgovoru Carinske uprave.


Autor: CroExpress Datum objave: 02.09.2021.