Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odobrilo je u utorak pomoć potresom pogođenim dijelovima Hrvatske od pola milijuna tamošnjih maraka (oko 250.000 eura) te je izdvojilo i 50.000 eura za pomoć općini Kostajnici u BiH, koja je također stradala u razornom podrhtavanju tla na Banovini.

Kako je priopćeno iz državnog Vijeća ministara BiH, na hitnoj sjednici je donesena odluka o izdvajanju novca iz proračunske pričuve zbog pružanja međunarodne pomoći Vladi Republike Hrvatske u saniranju posljedica potresa koji se dogodio krajem prosinca 2020.

Hrvatsku je 29. prosinca 2020. pogodio razoran potres s katastrofalnim posljedicama, ljudskim žrtvama i ozlijeđenima, kao i s razrušenom i teško oštećenom imovinom, napose na području Sisačko-moslavačke županije.

Vijeće ministara je posebnom odlukom iz proračunske pričuve izdvojilo i 50.000 eura za općinu Kostajnicu u BiH, koja se nalazi uz samu granicu s Hrvatskom, a koja je također pretrpjela goleme materijalne štete. U Kostajnici su dvije osobe bile lakše povrijeđene, a gotovo da nema objekta koji nije oštećen.

Brojne organizacije iz BiH, uključujući Crveni križ, Caritas, Islamsku zajednicu, kao i privatne tvrtke uključile su se u slanje i prikupljanje pomoći potresom pogođenom području u Hrvatskoj.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 12.01.2021.