80 aktivnih članova zajednice zajedno sa voditeljem Hrvatske katoličke misije Koblenz, kao i svake godine, hodočastilo je u subotu, 3. lipnja, u svetište Djevice od siromaha u belgijski Banneux.

Rano ujutro, okupili su se pred bistom bl. kardinala Stepinca u Koblenzu, stavljajući ovo putovanje pod njegovu zaštitu i zagovor. Nakon što su se smjestili u autobus, veselo su krenuli prema Banneuxu, moleći i pjevajući, i stigli su tamo oko 9 sati.

U procesiji su ušli u svetište, noseći nacionalnu i misijsku zastavu te pjevajući marijanske pjesme. Nakon molitve kod središnjeg križa, slavljena je sveta Misa u glavnoj crkvi za nakane svih prisutnih.

Nakon svete Mise, uslijedila je molitva pred kapelicom hrvatskog naroda koja je izgrađena u ovom svetištu, a zatim su hodočasnici izveli križni put na otvorenom. Nakon toga, otišli su u dvoranu kako bi pogledali film o povijesti ukazanja u prekrasnom svetištu Nebeske Majke.

Nakon filma, svi su zajedno ručali u parku, još jednom svjedočeći ljepoti i snazi zajedništva. Nakon ručka, djeca su otišla sa župnikom na sladoled, dok su mladi otišli na piće u obližnje restorane.

Drugi dio hodočašća započeo je u 14 sati nakon osvježenja, sa zajedničkom procesijom svih hodočasnika. Ova grupa hrvatskih hodočasnika, kao najveća i najbrojnija, imala je važnu ulogu tijekom procesije.

Vjernici iz Hrvatske katoličke misije Koblenz hodočastili u svetište Djevice od siromaha u Banneux
Foto: HKM Koblenz

Nakon pobožnosti, svi su se zajedno uputili u veliku crkvu, gdje su sudjelovali u molitvi za bolesnike i klanjanju pred Presvetim. Hodočašće je završeno zajedničkom molitvom pred glavnim kipom Djevice od siromaha, blagoslovom nabožnih predmeta i obećanjem da će se sljedeće godine opet vratiti.

Na povratku do Koblenza, put je protekao u molitvi krunice koju su predmolili mladi, uz ugodno druženje, pjesmu i razgovor.

U nedjelju, 4. lipnja, hodočasnici su sudjelovali na zahvalnoj svetoj Misi u crkvi sv. Franje. Tijekom mise, pred kipom blažene Djevice Marije, upalili su veliku zavjetnu svijeću kao dar svih prisutnih hodočasnika u znak zahvalnosti i vjernosti Isusovoj i našoj Majci.

Blažena Djevice Marijo, Djevice od siromaha, moli za nas…

Hodočašće u svetište Djevice od siromaha u Banneuxu završilo je snažnim dojmovima i dubokom duhovnom povezanošću među sudionicima. Svi prisutni su iskusili radost i mir tijekom molitve, pjesme i zajedničkog hodočašća.

Hodočasnici su se vratili u Koblenz ispunjeni duhovnim iskustvom i obećanjem da će se i sljedeće godine vratiti u svetište Djevice od siromaha. Njihova vjernost i predanost Majci Božjoj ojačali su njihovu vezu s vjerom i međusobno zajedništvo.

Ovo hodočašće u Banneuxu istaknulo je važnost duhovnog putovanja i molitve u životu vjernika. Sudionici su osjetili blizinu i utjehu Majke Božje te su obnovili svoju vjeru i predanost. Njihovo zajedništvo i ljubav prema Bogu i Mariji bili su vidljivi kroz njihovu molitvu, pjesmu i potporu jedni drugima.

Hrvatska katolička misija Koblenz planira nastaviti organizirati hodočašća i druge duhovne aktivnosti kako bi vjernicima omogućila rast i produbljenje vjere. Ovo putovanje u Banneuxu ostaje trajna uspomena i nadahnuće za sve sudionike, podsjećajući ih na snagu zajedničke molitve i povezanosti u vjeri.

Neka blagoslovi Majke Božje i zagovor bl. kardinala Stepinca budu uvijek s ovom zajednicom, pružajući im snagu i hrabrost da nastave svjedočiti vjeru u svakodnevnim životima.

FOTO: HKM Koblenz

Autor: CroExpress Datum objave: 07.06.2023.