U Centru za kulturnu, informativnu i izdavačku djelatnost ‘Croatica’ u Budimpešti održan je izuzetno inspirativan kulturni događaj koji je okupio brojne Hrvate u Mađarskoj.

U ponedjeljak, 3. svibnja, ‘Croatica’ je bila domaćin jedinstvenom kulturnom događaju koji je oduševio prisutne svojom raznolikošću i bogatstvom. Ovaj skup bio je prilika za Hrvate u Mađarskoj da se okupe, proslave svoju kulturu i zajedništvo te uživaju u umjetničkim izričajima svoje zajednice.

Program je započeo s pozdravnim govorom ravnateljice ‘Croatica’, Timee Šakan-Škrlin, koja je istaknula važnost očuvanja kulturne baštine i identiteta. Nakon toga, mladi članovi Vrbničkog kulturnog društva Frankopan preuzeli su vodstvo programa. Kroz prezentaciju, film i interaktivne elemente, prisutni su imali priliku upoznati ljepote Vrbnika i Primorsko-goranske županije.

Folklorne skupine izveli su tradicionalne plesove i glazbu, prikazujući autentičnu baštinu uz pratnju puhačkih instrumenata. Posebna pozornost posvećena je modnoj reviji koja je kroz prikaz vrbničkih nošnji otkrila bogatstvo simbolike i povijesti ovih tradicionalnih odjevnih predmeta.

Nazočni su također imali priliku uživati u degustaciji tradicionalnih delicija iz Vrbnika te u neizostavnoj žlahtini, upotpunjujući doživljaj kroz okuse i mirise svoje zavičajne kulture.

Događaju su prisustvovali i visoki dužnosnici, uključujući veleposlanika RH u Mađarskoj, dr. sc. Mladen Andrlić, i diplomatsku savjetnicu, Marinu Sikora, koji su svojim prisustvom dodatno istaknuli važnost ovakvih kulturnih inicijativa.

Ovaj inspirativan kulturni susret u ‘Croatici’ u Budimpešti pružio je Hrvatima u Mađarskoj jedinstvenu priliku za povezivanje, slavlje identiteta te očuvanje i promociju bogate kulturne baštine svoje zajednice.


Autor: CroExpress Datum objave: 06.05.2024.