Autor: Z.S./Slavorum.org

Grb švedske plemenitaške obitelji Kristiernsson iz Östergötlanda neobičan je. U njegovom središnjem dijelu nalazi se hrvatska ‘šahovnica’. Kako se tamo našla?

Prvi kralj Kalmarske unije, tj. danski, norveški i švedski kralj Erik VII. Pomeranski, na svom se putu u Svetu zemlju 1424./5. zadržao u hrvatskim krajevima. Kako piše Mladen Ibler u radu ‘Putovanje skandinavskog kralja Erika VII. Pomeranskog kroz Hrvatsku 1424.-1425.’, njegov put povezan je s ‘ poviješću hrvatskih knezova Krčkih upravo u vrijeme kada su oni bili na vrhuncu svoje moći i kada su od pape dobili pravo da se mogu nazivati Frankopanima’.

U svom drugom radu, ‘Hrvatski grb iz frankopanskog Senja u Švedskoj’, Ibler pojašnjava da je Erik VII. najveći dio svoje pratnje i 1000 konja ostavio u Senju, gradu bana Nikole IV. Frankopana te je preko Venecije i Dubrovnika otišao za Jeruzalem. Nakon četiri mjeseca Erik VII. se vratio, a za njim je krenuo i najstariji sin bana Nikole Frankopana, Ivan Anž VI. Frankopan. Hrvatski plemenitaš ‘zaposlen’ je kao kraljevski namjesnik u Švedskoj od 1426. do 1434. godine.

Odakle onda hrvatski grb u grbu obitelji Kristiernsson?

Kako navodi Ibler, postoji mogućnost da je štitonoša Kristiernsson bio u kraljevoj pratnji, u Senju vidio hrvatski grb i preuzeo ga kao grb svoje obitelji. Druga je mogućnost da je ova obitelj upotrebljavala grb uz dopuštenje svog namjesnika Ivana Anža Frankopana. Imanje ove obitelji bilo je svega tridesetak kilometara udaljeno od Frankopanove utvrde Stegeborg.

Ivan Anž u Hrvatsku se vratio 1434. godine nakon što su ga pobunjenici protiv kralja Erika porazili. 1436. godine sukobio se s kraljem Žigmundom, a te je godine i preminuo.

Datum objave: 23.09.2014.