Autor: Z.S./tportal

Dinko Bilić, diplomirani šumar i magistar zaštite okoliša i autostaklar Daniel otišli su u Kanadu trbuhom za kruhom. Svoju su životnu priču ispričali za tportal.

Dečki naglašavaju da, uz sve pozitivne, Kanada ima svojih negativnih strana. Hladna je, zime dugo traju, kao i potraga za poslom, društveni život je neusporediv s hrvatskim…
Došli putem Working Holidaya

Dinko živi u Calgaryu, a u Kanadu je došao putem programa Working holiday. Prva postaja bila mu je Vancouver, gdje je radio fizičke poslove. Zanimljiv ‘sudar’ generacija iseljenika dogodio se kad ga je netko upitao zašto dolazi u Kanadu sad kad je Hrvatska neovisna. 
Tražio je posao u struci i dobio ga u Calgaryu. No, za to se dobrano pomučio, odlazeći u tvrtke razgovarati sa stručnjacima koji su radili posao koji je on želio. U jednom trenutku to mu se isplatilo.
>>> Evo kolike su zaista plaće u Kanadi

– Poslom sam zadovoljan, plaća je više nego super, ali malo je teško po pitanju društvenog života. Moj posao je sanacija napuštenih naftnih bušotina i dovođenje u prirodno stanje prije izgradnje. Posao zahtijeva puno terenskih dana usred ničega, na sjeveru, tako da mi se taj dio ne sviđa. Radim jako puno i imam puno prekovremenih sati, računam oko 600 ili više godišnje, ali firma to sve uredno isplaćuje. Ili imam opciju pretvaranja tih prekovremenih sati u slobodne dane – priča Dinko.
>>> Kanada – obećana zemlja ili obmana?

Društvenim životom i klimom u Alberti nije baš oduševljen ni Daniel. Dug zimski period, kaže, veći je problem nego velika hladnoća. Noćni provodi nisu tako zanimljivi kao u Zagrebu, a klima se najčešće svede na zimu i ljeto. Otkada se doselio, prije nešto više od tri godine, počeo je raditi kao staklar. I sada radi taj posao, ali mu se plaća u međuvremenu udvostručila – sa 12 na 25 dolara.

– Put od 12 do 25 nije bio nimalo lak. Radio sam po devet-deset sati dnevno i puno više nego ostali, koji su bili duplo bolje plaćeni. Nekada i vani na minusu – kaže Daniel.

Obojica mladića nadaju se ostanku u Kanadi.

>>> Istražili smo: Kako do radne vize u Kanadi u 2015.-oj?>>> Zašto je kanadski san dalje nego što mislite?

Datum objave: 06.10.2014.