Zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj Europskog parlamenta za EU proračun 2022. Karlo Ressler predstavio je u Vinkovcima vlastitu inicijativu o uvrštenju Vinkovaca u Kuću europske povijesti, te obišao Grad Vukovar.

‘Kuća europske povijesti je vodeći muzej posvećen transnacionalnim fenomenima koji su formirali naš kontinent. Vinkovci mogu biti ponosni na svoju kulturu, povijest i tradicijsku baštinu i zbog toga sam i pokrenuo ovu inicijativu’ kazao je Karlo Ressler, dodajući kako 8000 godina duga povijest življenja na tlu Vinkovaca daje za pravo tome gradu da se nađe visoko na mjestu u Kući europske povijesti.

‘Postoji duboka isprepletenost Vinkovaca u same začetke europske povijesti’, ustvrdio je Ressler, naglasivši kako Vinkovci ne baštine samo bogatu povijest već su i mjesto koje živi u sadašnjosti i bilježi značajna ulaganja u razvoj.

‘Došao sam ovdje i da razgovaram s čelnicima grada o onome što je pred nama i što nam se otvara s više od 24 milijarde eura koje će Hrvatskoj biti na raspolaganju u novom financijskom razdoblju, a koje su prilika i za Vinkovce’, kazao je Ressler te poručio kako je sigurno da Vinkovci za deset godina neće biti ni približno onakvi kako izgledaju danas ili su izgledali u bliskoj prošlosti.

Po riječima vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, uvrštavanjem Vinkovaca kao najstarijeg naselja u Europi u postav Kuće europske povijesti doprinijet će se turističkoj prepoznatljivosti ovoga kraja i povećanju značaja činjenice kako na samom istoku Europe postoji mjesto s 8000 godina kontinuirane naseljenosti.

Ministar obrane Mario Banožić ocijenio je kako tek dolaze dobra vremena i za Vinkovce i za Vukovarsko-srijemsku županiju pa i cijelu Slavoniju i Baranju.

U Vukovaru pozdravio visok status Veleučilišta „Lavoslav Ružička“

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke Karlo Ressler, posjetio je danas i vukovarsko Veleučilište „Lavoslav Ružička“, te pozdravio visok status ovog Veleučilišta u Hrvatskoj i njegovo uključivanje u europski Erasmus program. Susretu su nazočili i studenti iz programa razmjene iz Ukrajine i Gruzije.

‘Ovo veleučilište s programima koje nudi, planovima koje ima, proširenjem djelatnosti i studentskim domom koji je povećao kvalitetu života za građane Vukovara, sjajan je pokazatelj što je sve moguće napraviti sa znanjem i na razini grada i na razini županije. Ovdje treba svakako naglasiti ključno povezivanje iskustva, znanja i svih razina vlasti – lokalne, nacionalne i europske’, rekao je Ressler, naglasivši da upravo to ističe u svom programu koji je usmjeren na mlade i obrazovanje.

Ressler je ovom prilikom iskazao punu podršku Nikoli Mažaru, kandidatu za gradonačelnika Grada Vukovara i zamjeniku Krešimiru Ragužu.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 07.05.2021.