Autor: Z.S./EURES

Kada se javljate za posao u Austriji, važno je naglasiti tehničke vještine u CV-u i tijekom intervjua, adresirati prijavu na pravu osobu u tvrtki i naučiti njemački, piše EURES, portal namijenjen traženju poslova diljem Europe. 
‘Najvažnija stvar koju posloprimci moraju znati kada se javljaju na posao u Austriji je da je od presudnog značaja naučiti njemački jezik jer se cijeli proces prijave i sva komunikacija oko njega odbija na njemačkom’, objašnjava Hermann Gössinger, savjetnik EURES-a iz austrijskog Graza. Kako kaže, CV i molbe moraju biti prevedeni na njemački jer engleski jednostavno nije dovoljan. Osim za visokospecijalizirane IT stručnjake.
Upravo IT stručnjaci su trenutno vrlo traženi u Austriji. Osim njih, tu su i tajnici, zdravstveni djelatnici i uredski službenici. Tražit će se i sezonci jer zimska turistička sezona u Austriji traje od prosinca do Uskrsa. A proces selekcije počinje najranije u listopadu.
Prvi kontakt s potencijalnim poslodavcem trebao bi biti obraćanje imenom osobi koja će prijavu dobiti u ruke. Hermann predlaže e-mail. ‘Vaša prijava ne bi trebala biti preopširna. Molba i CV su dovoljni, drugi dokumenti i potvrde u tom trenutku nisu’, kaže. Kada vas pozovu na intervju, morat ćete demonstrirati svoje tehničke vještine i svoje znanje o tvrtki u kojoj želite raditi. Morat ćete znati sve o veličini tvrtke, njenoj filozofiji i ugledu koji uživa u javnosti. Zaboravite dosadne odgovore poput ‘ekipni sam igrač’ ili ‘marljiv sam’. Austrijanci će vas puno ispitati puno detaljnije. 
Nakon intervjua preuzmite inicijativu i nazovite tvrtku kako bi saznali rezultate. Poslodavci od vas očekuju da iskažete entuzijazam i ne kontaktiraju vas uvijek prvi.

>>> Najčešće postavljana pitanja (i odgovori) o radu u Njemačkoj

Datum objave: 23.08.2014.