Glavno vijeće HNS-a BiH raspravljalo je na sjednici u ponedjeljak o neprocesuiranju ratnih zločina nad Hrvatima u BiH te od nadležnih pravosudnih tijela zatražilo da se konačno pozabave zločinima počinjenim nad pripadnicima tog konstitutivnog naroda.

Kako su u utorak izvijestili iz HNS-a, Glavno vijeće HNS-a BiH inzistira na dosljednom procesuiranju svih zločina počinjenih tijekom rata u BiH i traži da se nadležna pravosudna tijela, nakon 30 godina, konačno pozabave zločinima počinjenim nad Hrvatima Grabovice, Uzdola, Viteza, Trusine, Travnika, Zenice, Novog Travnika, Kaknja, Kiseljaka, Žepča,  Bugojna, Dusine, Doljana, itd.

Uvodno izlaganje o neprocesuiranju ratnih zločina nad Hrvatima u BiH imali su Mladen Begić, voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Lazar Martinović, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO i ravnatelj Zaklade za pružanje pravne pomoći braniteljima HVO-a.

– Povod za razmatranje ove problematike je činjenica da se ovih dana navršava 30 godina od velikih zločina koje je Armija BiH počinila nad civilima, Hrvatima, u Bosni i Hercegovini, a koji nisu primjereno procesuirani pred nadležnim sudskim instancama, osobito kada je u pitanju tzv. zapovjedna odgovornost – kažu iz HNS-a.

Zločin u Grabovici, dodaju, nije nastao kao incident na prvoj crti bojišta, nego je očito riječ o zločinu počinjenom duboko unutar teritorija pod kontrolom Armije BiH.

– To je jedan je od najgnjusnijih zločina bošnjačke ARBiH koji ima sve elemente etničkog čišćenja i genocida. Iz svih dokumenata vidljivo je da su za taj zločin znali svi nadređeni zapovjednici ARBiH, kao i bošnjački politički vrh – ocjenjuju iz HNS-a BiH te nadodaju da Haški tribunal nije pokazivao nikakav interes za zločine Armije RBiH nad Hrvatima u Domovinskom ratu jer im to, kako kažu, prema stavu Tužiteljstva, nije bio prioritet, prenosi dnevnik.ba.


Autor: CroExpress Datum objave: 12.09.2023.