Austrijska će kućanstva plaćati svu ili većinu potrošnje električne energije po fiksnoj tarifi koju odredi država, objavila je vlada danas. Koalicija, sastavljena od desnocentrističke Narodne stranke i Zelenih, dogovorila se o ograničenju cijene električne energije.

Očekuje se da će ta mjera stajati četiri milijarde eura, a prosječno kućanstvo će plaćati struju oko 500 eura manje godišnje. Mjera, koju još treba potvrditi parlament, trebala bi biti na snazi od prosinca do sredine 2024. Neto cijena električne energije ograničit će se na 10 centi po kilovatsatu do godišnje potrošnje od 2900 kilovatsati.

Time bi se, tvrdi vlada, pokrilo oko 80 posto potrošnje prosječnog kućanstva. Dodatna potrošnja morat će se plaćati po sadašnjoj tarifi, koja trenutno iznosi 17 centi po kilovatsatu.

Ograničena razina od 10 centi odgovara onoj koja se naplaćivala prije naglog porasta cijena zbog poremećaja na tržištu plina nakon ruske invazije na Ukrajinu. Vlada je najavila i daljnje sniženje cijena struje za velike obitelji i siromašne.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 07.09.2022.