Naglasio je da će se kontinuirano izvještavati o broju zaraženih osoba omikronom.

Epidemiološka situacija se u Lijepoj Našoj ponovno pogoršava. U četvrtak smo imali skoro šest tisuća novozaraženih, a svaki drugi testirani pozitivan je u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Hoće li lokalni stožeri postrožiti mjere u hrvatskim gradovima, kako će biti organizirana novogodišnja slavlja, tko će nadzirati okupljanja i dočeke, neka su od pitanja o kojima su raspravljali gosti večerašnje emisije Otvoreno na HRT-u.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako se novi soj koronavirusa omikron ne pokazuje posebno na platformi, nego mikrobiološki laboratoriji dojavljuju da su sekvenciranjem otkrili omikron soj.

– Pa smo tako mi tijekom dana izvještavali o novim slučajevima. Ujutro je prvo bilo rečeno 23, pa je na Vladi rečeno 24, pa su nam pristigli rezultati iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gdje su se obrađivali uzorci iz Splita, tako je bilo deset pozitivnih, a onda su pristigli podaci iz laboratorija jedne Kliničke bolnice u Zagrebu. Tako da je sadašnji broj zaraze omikronom 51. Možda sada ima i neki više, ali to još nije nitko dojavio, poručio je Capak.

Naglasio je da će se kontinuirano izvještavati o broju zaraženih osoba omikronom.

– To su još uvijek male brojke u odnosu na ono što se događa u zemljama u okruženju, rekao je Capak.

Ako se situacija pogorša od nove godine, hoćete li uvoditi nove mjere ili ćete kao u Izraelu pustiti da se virus širi, pitao je voditelj Capaka.

– Postoje različite strategije. Izrael je prvo išao vrlo oprezno kad se pojavio omirkon, a sada razmišljaju o tome da puste da se virus širi. Mi od početka imamo strategiju da razmatramo situaciju, ocjenjujemo ju i donosimo mjere. U ovom trenutku smo, za županije koje imaju lošiju situaciju, dopustili da donesu strože mjere. Mi u drugim županijama, kontinentalnim, trenutno imamo pad broja novozaraženih. Ne bi bilo u redu da jednake mjere budu za one koji imaju porast i pad. Pratit ćemo situaciju i ukoliko se ona pogorša, što možemo očekivati zbog dolaska omikron soja, u tom slučaju ćemo postrožavati mjere. Ali ništa nije u ovom trenutku na stolu, ništa nije dogovoreno, pratit ćemo i odlučiti, rekao je Capak.


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 31.12.2021.