Ime Karmel znači plodna vrtna zemlja. Sam Karmel brdo je u Palestini, uz obalu Sredozemnoga mora na kojem je starozavjetni prorok Ilija vatreno branio vjeru u Izraelu.

Na današnji dan slavimo blagdan Gospe od brda Karmela. Brdo Karmel opisuje prorok Izaija kao ono na kojem nam je Bog darovao divote. Da je brdo Karmel slika prave Božje prisutnosti u Izraelu, slika ljudskosti i plodnosti Božje milosti, slika Djevice Marije, osobe koja je nepodijeljena srca pripada Bogu, smatraju Tumači Svetoga pisma.

Ime Karmel znači plodna vrtna zemlja. Sam Karmel brdo je u Palestini, uz obalu Sredozemnoga mora na kojem je starozavjetni prorok Ilija vatreno branio vjeru u Izraelu.

Škapular se vezuje uz Karmel. Riječ je o komadu gornje odjeće koju mnogi redovnici nose, primjerice benediktinci, cisterciti, premonstratenzi, karmelićani. Laici su počeli nositi simbolički škapular, i to kao svjetovnjaci kojima je on znak sudjelovanja u povlasticama i zaslugama pojedinih redova.

Karmelićanke i karmelićani nose najpoznatiji karmelski škapular, kao i svjetovnjaci koji imaju udjela u zaštiti koju je Gospa obećala onima koji nose škapular.

Karmelski red osnovao je Bertold iz Kalabrije a potječe iz 1155. godine. Za vrijeme trećega poglavara zajednice, sv. Šimuna Stocka koji je upravljao svojom zajednicom od 1242. do 1262. godine novoutemeljeni red doživio je svoj procvat. Njemu se pripisuje i nošenje škapulara, odjeće koju je redu kao znak svoje zaštite dala Blažena Djevica Marija.

Cilj je ovoga slavlja naglasiti posebnu naklonost Marije onima koji se priznaju njezinim slugama noseći njezin škapular.

Molitva Gospi Karmelskoj

Blažena Djevice, Majko i Kraljice Karmela, posvečujem se Tebi iz zahvalnosti i ljubavi;
obećajem Ti služiti u djetinjoj ljubavi i vjernosti. Po Tvome uzoru hoću u vjeri i ljubavi slijediti Tvoga Sina, Isusa Krista.
Želim poput Tebe molitvom, žrtvom i djelotvornom ljubavi služiti Bogu i ljudima.Poslušaj, dobra Majko, moje obećanje i primi ga milostivo.
Daj mi milost da pod Tvojim okriljem ustrajem u vjernosti Kristu i njegovoj Crkvi.
Amen.


Autor: CroExpress / HKR / karmel.hr Datum objave: 16.07.2021.